Európai Bizottság: az albániai választási eredmények tiszteletben tartása biztosíthatja a reformprogram folytatását

Külföld, 2021.04.27

Az albániai parlamenti választások eredményét minden politikai erőnek tiszteletben kell tartania, és biztosítania kell az ország intézményeinek hatékony és demokratikus működését a reformprogram folytatása érdekében - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos kedden.

Állásfoglalásuk szerint Albánia hosszú távot tett meg az Európai Unió felé vezető úton, kitartást mutatott a nehéz, de szükséges reformok folytatása iránt az albán nép érdekében.

Kijelentették: az Európai Unió elvárja, hogy az új albán parlament és a kormány továbbra is határozott elkötelezettséggel folytassa az ország reformtervét, különös tekintettel a jogállamiságra vonatkozóan. Az előremutató reformprogram sikeres megvalósítása érdekében az unió ismételten a konstruktív és befogadó politikai párbeszéd folytatására szólít fel minden érintett felet. Az új parlament és a kormány beiktatásáig tartó átmeneti időszaknak nem szabad visszatartania a szükséges reformok végrehajtására irányuló erőfeszítéseket - húzták alá.

Hozzátették: az Európai Unió az eredmények végleges kihirdetéséig szorosan figyelemmel kíséri a választás fejleményeit.

Josep Borrell és Várhelyi Olivér szerint az Európai Unió azt szeretné, ha az ország uniós csatlakozási folyamata a következő szakaszába léphetne, és ténylegesen megkezdenék a csatlakozási tárgyalásokat.

Az albán választási bizottság a voksok részleges feldolgozottságánál hétfőn közölte: a vasárnapi választáson az Edi Rama miniszterelnök vezette, kormányzó Szocialista Párt (PS) nyerte a voksok 49,4 százalékát. A végleges eredményeket még nem tették közzé.

Az uniós tagállamok 2020 márciusában határoztak úgy, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Albániával. Ezt az EU által megkövetelt reformokban, különösen az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokrácia, az igazságszolgáltatás és a szomszédságpolitika területén elért előrehaladás tette lehetővé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!