Európai Bizottság: az uniós régiókban pozitív a gazdaság és életminőség megítélése

Külföld, 2024.03.25

Tíz európai közül több mint nyolc (82 százalék) szerint régiójában jó az életminőség, 65 százalékuk régiójuk jelenlegi gazdasági helyzetét is pozitívan ítéli meg - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint az EU 27 tagállamában a válaszadók úgy gondolják, hogy a régiójukban megoldásra váró legfontosabb kérdések a megélhetési költségek (31 százalék), a gazdasági helyzet és a munkanélküliség (26 százalék), valamint az egészségügy (26 százalék). Ezt a lakhatás (20 százalék), a környezetvédelem és az éghajlatváltozás (19 százalék), valamint az oktatási rendszer (18 százalék) követi.

A megkérdezettek a gazdaság helyzetét, a társadalmi igazságosságot és a foglalkoztatást (29 százalék) Európa jövőjének egyik legfontosabb dimenziójaként írták le, amelyet az éghajlatváltozás és a környezetvédelem (24 százalék), az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport (24 százalék), a demokrácia, az értékek és jogok, valamint a jogállamiság (21 százalék), az egészségügy (21 százalék), az EU biztonsága és védelme (20 százalék) és a migráció (19 százalék) követ.

A regionális és helyi önkormányzatokba vetett bizalom továbbra is nagy, csakúgy, mint az EU-ba vetett bizalom - írták. A válaszadók 58 százaléka bízik a regionális és helyi önkormányzatokban, ellenben 38 százalékuk nem bízik bennük. Ugyanezek az arányok figyelhetők meg az EU-ba vetett bizalom tekintetében is - tájékoztattak.

Régiójának jövőjét illetően az európaiak 66 százaléka optimista, 32 százalékuk borúlátó. Az egész EU jövőjét illetően ugyanakkor 55 százalékuk derűlátó, míg 42 százalékuk pesszimista.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európaiak többsége (47 százalék) továbbra is pozitív képet alkot az EU-ról, míg 21 százalékuk negatív, 30 százalékuk pedig semleges képet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!