Európai Bizottság: kulcsfontosságú a régiók koherens fejlesztése

Külföld, 2023.06.02

Kulcsfontosságú a régiók koherens fejlesztése, ugyanis egy-egy tagállami régió között jelentős eltérések vannak a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a foglalkoztatottság, a versenyképesség és az energiahatékonyság terén - közölte az uniós bizottság pénteken.

A növekedés és a konvergencia regionális trendjeiről pénteken közétett jelentés szerint Európában az elmúlt 20 évben jelentős, felfelé irányuló konvergencia volt megfigyelhető, az egy főre jutó GDP 2021-re az uniós átlag 51 százalékáról 62 százalékára nőtt a kevésbé fejlett régiókban.

Kiemelték: egyes tagállamokban régiónként eltérő, hogy mennyire érhetők el az olyan alapvető közszolgáltatások, mint az oktatás és a tömegközlekedés, és a vidéki térségek hátrányban vannak ebből a szempontból. Emellett bizonyos régiókban továbbra is különbségek mutatkoznak a foglalkoztatottság, a versenyképesség, a kutatás és innováció, a digitalizáció és az energiahatékonyság terén is.

Az elemzés kiemeli, hogy a következő években a koronavírus-járvány utáni helyreállítást és ellenállóképességet javító uniós eszközhöz hasonló eszközök mellett az uniós kohéziós politika keretében végrehajtott célzott intézkedések is fontosak lesznek ahhoz, hogy csökkenjenek a regionális egyenlőtlenségek, és kiaknázhatók legyenek a kevésbé versenyképes térségek lehetőségei.

"A kohéziós politika kulcsfontosságú a reformok támogatása, illetve az emberekre és vállalkozásokra irányuló, a növekedést elősegítő beruházások támogatása terén" - fogalmaztak.

A 2014-2020-as kohéziós politikai programok végrehajtása és ezzel párhuzamosan a 2021-2027-es programok elindítása biztosítja az emberekre és vállalkozásokra irányuló beruházások stabil áramlásá. A világjárvány kitörése óta több mint 186 milliárd eurót folyósítottak a kohéziós politikai programok keretében az ellenállóképesség javítására és a társadalmi és regionális konvergencia fellendítésére - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!