Európai Bizottság: magyar projekt az Új Európai Bauhaus-díj 2024 nyertesei között

Külföld, 2024.04.15

Az Európai Unió Új Európai Bauhaus-díjának idei 20 nyertese között az ígéretes fejlesztési koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai elnevezésű elismerés egyik díjazottja az Együttműködés a közösségekért című magyarországi projekt lett - tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a negyedik alkalommal átadott Új Európai Bauhaus-díjakkal olyan kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket díjaz az Európai Bizottság, amelyek ötvözik a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot, bemutatva, hogy az európai zöld megállapodás miként gazdagíthatja az emberek és a közösségek életét.

A projekteket négy kategóriában díjazzák, ezek a következők: újrakapcsolódás a természettel; az összetartozás érzésének visszanyerése; a legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése, valamint a hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A négy kategóriában két ágon versenyeznek a projektek: az egyik ág a már befejezett projekteket díjazza Az Új Európai Bauhaus Bajnokai címmel, a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései kapnak elismerést Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai elnevezéssel.

Az ígéretes koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai díjat kilenc projekt kapta meg: egy spanyolországi, két németországi, két portugáliai, egy görögországi, egy ukrajnai és egy belgiumi, valamint egy magyar.

Az Együttműködés a közösségekért című magyar projekt Az összetartozás érzésének visszanyerése elnevezésű kategória győztese. A projekt célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével.

Az Új Európai Bauhaus Bajnokai díjat szintén kilenc, egy bosznia-hercegovinai, egy romániai, egy svédországi, egy spanyolországi, egy hollandiai, egy bulgáriai, egy franciaországi, egy luxemburgi és egy osztrák projekt nyerte el. Ezek mellett két ukrajnai projektet díjaztak Ukrajna újjáépítését és helyreállítását célzó erőfeszítéseikért - tájékoztattak.

A 20 díjazott projektet 49 döntős közül választották ki. A pályázók 30 ezer euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek, emellett kommunikációs csomagot kapnak, amely elősegíti a projektek továbbfejlesztését, illetve hasonló projektek megvalósítását Európában.

A program 2020-as indulása óta valamennyi tagállamban számos tevékenységet - összesen csaknem 500 célzott projektet - indított el a kutatás és innováció, a kohézió, a regionális és városfejlesztés, valamint a készségfejlesztés és kultúra területén - tájékoztatnak a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!