Európai Bizottság: nőtt a veszélyes termékekre vonatkozó bejelenések és intézkedések száma

Külföld, 2020.07.07

Nőtt a veszélyes termékekre vonatkozó bejelentések és intézkedések száma tavaly, az európai fogyasztók védelme érdekében létrehozott rendszerben részt vevő országok hatóságai több mint 2200 riasztást jelentettek, és közel 4500 esetben intézkedtek, ami 2018-hoz képest 10 százalékos, ötéves viszonylatban pedig 63 százalékos növekedés - közölte Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos sajtótájékoztatón kedden Brüsszelben.

Elmondta, a játékokkal kapcsolatban érkezett a legtöbb kifogás, ami az összes bejelentés 29 százalékát tette ki, majd a gépjárművek (23 százalék), valamint az elektromos készülékek és berendezések (8 százalék) kategóriája következett.

Ugyancsak nagyszámú bejelentést tettek a kozmetikumok, a ruházati termékek, a textíliák és a divatcikkek, valamint a gyermekápolási cikkek és a gyermekfelszerelések esetében. A legtöbbször bejelentett kockázatok sérülést, például törést vagy agyrázkódást okozó termékkel kapcsolatosak voltak (27 százalék). A második leggyakrabban jelzett aggály (23 százalék) a termékek kémiai összetevőire vonatkozott, ezt követte a gyermekek fulladásának kockázata (13 százalék).

Kiemelte: noha a 2019-es jelentés erre nem tér ki, a koronavírus-járvány kezdete óta számos új kifogásolt tételt vettek nyilvántartásba. Idén július elsejéig 63 bejelentés érkezett a szájmaszkok, három a védőoverallok, három a kézfertőtlenítő szerek és három az UV-lámpák esetében. Március 1. és július 1. között 10 nyomonkövetési intézkedést hoztak a szájmaszkokkal és további intézkedéseket a kézfertőtlenítő szerekkel összefüggésben.

A termékek összehangolt tesztelésére vonatkozóan a belga uniós biztos azt közölte, hogy a tagállamok közel 700 terméket, köztük személyszállítási eszközöket, puha bélésű játékokat, töltőket, akkumulátorokat és kerékpáros gyermeküléseket választottak ki véletlenszerű tesztelésre.

A vizsgált termékek 38 százaléka nem felelt meg az uniós biztonsági jogszabályoknak. A termékek 11 százaléka esetében megállapították, hogy súlyos kockázatot jelentenek a fogyasztókra. Kategóriák szerint vizsgálva a puha bélésű játékok termékcsoportja jelentett súlyos kockázatot a legnagyobb arányban (68 százalék), míg az akkumulátorok esetében fordultak elő legritkábban súlyos kockázatok (1 százalék).

Amennyiben súlyos kockázatot állapítanak meg egyes termék esetén, a veszélyes termékek piaci elterjedésének megakadályozása érdekében az adott terméket az úgynevezett uniós riasztási rendszerben részt vevő országok - a tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Norvégia, Izland és Liechtenstein - illetékes hatóságai jelentik az Európai Bizottságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!