Európai Gazdasági és Szociális Bizottság: határozottabban kell fellépni a jogállamiság védelmében

Külföld, 2019.07.02

Átfogó választ kell adnia az Európai Uniónak a jogállamiság megsértésének eseteire, félő ugyanis, hogy ennek hiányában az egyre aggasztóbb jelenség a demokrácia, az alapvető jogok általános válságává szélesedik - figyelmeztetett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság kedden.

A testület szorgalmazta, hogy a civil szervezeteket hatékonyabban, közvetlenebbül vonják be a jogállamiság EU-n belüli erodálódása elleni garanciák kidolgozásába és megvalósításába. Hangsúlyozta, az EU-nak fel kellene erősítenie azok hangját, akik kiállnak a jogok és szabadságok biztosításáért, s akik ezért gyakran az autoriter kormányok kiemelt célpontjaivá válnak.

Hatékonyabb védelmet és magasabb uniós finanszírozást kértek a véleményben a civil szervezetek és a többi, "őrszem" feladatot ellátó szereplő, például újságírók, visszaéléseket bejelentő személyek és jogvédők számára, mondván, ez rendkívül fontos demokrácia európai védelme szempontjából.

"Sokkal meggyőzőbb fellépésre van szükségünk az EU részéről, ugyanis a helyzet több mint aggasztó. Hogyan lehetséges az, hogy 2019-ben olyan tagállamaink vannak, amelyek megsértik a jogállamiság elveit?" - tette fel a kérdést José Antonio Moreno Díaz, a vélemény egyik előadója.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság az EU konzultatív szerve, amelynek véleményét kötelező figyelembe venniük az uniós intézményeknek a szerződések által meghatározott területeken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!