Európai Parlament: fel kell lépni az álhírek és a külföldi választási beavatkozások ellen

Külföld, 2019.10.10

Fel kell lépni a külföldi választási beavatkozások és az álhírek ellen, a döntéshozatali folyamatok befolyásolását célzó kísérletek ugyanis kockára teszik a demokratikus társadalmak létét - írta csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament (EP).

A brüsszeli plenáris ülésen 469:143 arányban elfogadott dokumentumban rámutattak arra, hogy "az összes fontosabb európai választás előtt külföldi beavatkozás tapasztalható", legyen szó a közösségi médiában futó dezinformációs kampányokról, a választási infrastruktúrát célba vevő informatikai támadásról, illetve egyes pártok támogatásáról.

Noha a tagállamokban a pártoknak és jelölteknek teljes egészében vagy részben tilos külföldi pénzügyi támogatásokat elfogadniuk, a külföldi szereplők megtalálják a kiskapukat - figyelmeztettek.

Mint írták, a beavatkozás a legtöbb esetben Európai Unió-ellenes, szélsőséges és populista jelölteknek kedvez.

A képviselők mély aggodalmuknak adtak hangot "az Európában terjedő álhírek legfőbb forrását, az orosz propagandát" illetően, és határozottan elítélték a nyugat-balkáni és a keleti partnerségbe tartozó országok függetlenségének aláásását célzó kísérleteket.

Az EP a keleti stratégiai kommunikációs munkacsoport állandósítását, valamint költségvetésének jelentős megemelését sürgette, továbbá felszólította az internetes vállalatokat, hogy a szólásszabadság megőrzése mellett működjenek együtt a dezinformáció elleni fellépésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!