Europol: zsarolóprogrammal kárt okozó bűnözőket fogtak el Ukrajnában

Külföld, 2023.11.28

Nemzetközi összefogással előállították azon ukrajnai bűnözői csoport vezetőjét és négy társát, amely nemzetközi viszonylatban alkalmazott ransomware, azaz zsarolóprogram használatával több száz millió euró kárt okozott áldozatainak - tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete kedden.

Az Europol jelentése szerint hét ország - Ukrajna, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Németország, Svájc és az Egyesült Államok - összefogásával folytatott, Kijevben, valamint Cserkasziban, Rivnében és Vinnicjában végzett művelet vezetett a bűnözői csoport tagjainak múlt heti elfogásához.

Elmondták: egy 2021-ben indított, akkor főként Norvégiában és Ukrajnában tevékenykedő kiberbűnözői csoport tagjainak elfogásakor lefoglalt eszközök kriminalisztikai elemzése járult hozzá a nemzetközi viszonylatban működő ukrán bűnözők előállításához. A gyanúsítottakról azt feltételezik, hogy legkevesebb 71 országban, zsarolószoftverek útján elkövetett csalásért felelősek.

Az előállítottakat informatikai hálózatok feltörésével, valamint az áldozatok számítógépén kriptovaluta-fizetések tisztára mosásával gyanúsítják.

Részleteket ismertetve közölték, a csoport multinacionális nagyvállalatok számítógépes rendszereit célozta, hogy saját csalárd szoftvereik telepítését követően egyebek mellett banki műveleteket végezzenek. Tevékenységükhöz az SQL adatbázis-kezelő szoftverek egyik sebezhetőségét használták ki, de alkalmazták az automatikus brute force-támadás, a próbálgatásos jelszófeltörés technikáját, ahogy az adathalász e-mailek rosszindulatú mellékleteinek küldését is a felhasználónevek és jelszavak ellopása érdekében. Az elkövetők tevékenységük során több mint 250 nagyvállalati szervert tettek elérhetetlenné, ami több száz millió eurót meghaladó veszteséget okozott az áldozatoknak - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!