Fábián Gyula lehet az ombudsman Romániában

Külföld, 2021.06.23

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Fábián Gyula ügyész, egyetemi előadó tanár lehet az ombudsman Romániában. Erről kedden késő este született megállapodás a koalíciós partnerek között, melyet Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke jelentett be.

Amint az Agerpres hírügynökség közölte: Fábián Gyulát szerdán hallgatják meg a parlament két háza jogi bizottságainak összevont ülésén, és kinevezéséről jövő hétfőn dönthet a törvényhozás.

Kelemen Hunor elmondta: döntöttek a koalícióban a Rádiótársaság és az Audiovizuális Tanács és más intézmények vezetéséről is. "Nem keverjük össze ezeket" - tette hozzá.

A Romániában a nép ügyvédjének nevezett alapjogi biztos széke azt követően üresedett meg, hogy a parlament múlt kedden nem fogadta el a tisztséget két éve betöltő Renate Weber tevékenységi beszámolóját, és másnap fel is mentette a baloldali kormánykoalíció által kinevezett politikust a tisztségből.

A kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) szerzett jogi diplomát 1994-ben, majd ugyanitt doktorált nemzetközi közjogból. Kolozsvári tanulmányai után Kányádi Sándor ajánlotta fel számára a Herder-díjához tartozó ösztöndíjat, mellyel 1995 és 1996 között a Bécsi Tudományegyetemen képezte magát a közösségi jog, a nemzetközi közjog és az emberi jogok területén. Kányádi Sándor azzal indokolta választását, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségnek nagyobb szüksége van jól képzett jogászokra, mint bölcsészekre.

Fábián Gyula párhuzamosan ügyészi és oktatói karriert is épített. Ügyészi pályafutását Kézdivásárhelyen kezdte, és a Kolozsvári Táblabíróság ügyészségének helyettes főügyészeként fejezte be tavaly decemberben.

A BBTE Jogi Karának előadó tanáraként nemzetközi és uniós jogot oktat román és magyar nyelven. Fábián Gyula társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

Az ombudsman többször került Romániában a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak neki van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!