FCCC: nem javult a Kínában dolgozó külföldi tudósítók helyzete

Külföld, 2024.04.08

A Kínában dolgozó külföldi tudósítók klubja (FCCC) által hétfőn közzétett felmérés szerint az elmúlt évben a koronavírus-járványt követő korlátozások enyhítése ellenére sem javultak a külföldi tudósítók munkakörülményei Kínában.

Az FCCC jelentése szerint a klub tagjainak 81 százaléka szerint 2023-ban valamelyest javultak a körülmények a világjárvány ideje alatti helyzethez képest, de a megkérdezettek szerint a szabad mozgás visszaállítása után ugyanazok a problémák merültek fel, mint a járvány előtt.

A megkérdezettek egyike sem mondta, hogy a tudósítási feltételek meghaladták a járvány előtti állapotokat, de a válaszadók 99 százaléka azt válaszolta, hogy a tudósítási feltételek Kínában ritkán vagy soha nem felelnek meg a nemzetközi normáknak - derül ki a felmérésből.

A klub 157 tagjából 101 tudósító vett részt az éves felmérésben, amelyből az is kiderült, hogy Kínában a tudósítók körében még mindig a megfélemlítés és a megfigyelés jelenti a legnagyobb akadályt.

A válaszadók 81 százaléka tapasztalt zaklatást vagy erőszakot, míg az előző évhez hasonlóan a válaszadók több mint fele ütközött hatósági akadályoztatásba a munkája során, és a hatóságok gyakran drónokat is bevetettek az újságírók és tudósítók megfigyelésére több olyan kínai régióban is, amelyek az FCCC szerint korábban nem tűntek politikailag érzékeny területnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!