Februárban két és fél éves mélypontra csökkent a német infláció

Külföld, 2024.02.29

Februárban a várakozást kissé meghaladó mértékben két és fél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes jelentése alapján.

Februárban a Destatis előzetes adatai szerint 2,5 százalékra, a 2021. júniusi 2,4 százalék óta a legalacsonyabbra csökkent az infláció Németországban a januári 2,9 százalékról. Szakértők kissé magasabb, 2,6 százalékos inflációt vártak februárra.

Az energiaárak éves bázison 2,4 százalékkal csökkentek februárban a januári 2,8 százalékos csökkenés után.

Az élelmiszerárak 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit februárban és 3,8 százalékkal múlták felül januárban.

Energiaárak és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árindex (maginfláció) 3,4 százalékos volt februárban, a januárival megegyező és 2022 júliusa óta a legalacsonyabb.

A fogyasztói árindex februárban az előző havi bázison 0,4 százalék lett a várt 0,5 százalék helyett, magasabb a januári 0,2 százalékos havi áremelkedésnél.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) éves bázison a vártnak megfelelő 2,7 százalék emelkedés lett februárban a januári 3,1 százalék után, havi bázison pedig szintén a vártnak megfelelő 0,6 százalék emelkedés a januári 0,2 százalék csökkenés után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2024/02/PD24_078_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!