TV műsor

Fehér Ház: az elnök részt akar venni az impeachment-eljárás szenátusi perében

Külföld, 2019.11.22

(MTI) - Donald Trump amerikai elnök azt akarja, hogy kerüljön a szenátus elé az ellene zajló impeachment-eljárás - jelentette be Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök este kiadott közleményében.

Az amerikai elnök közjogi felelősségre vonását lehetővé tevő alkotmányos eljárás (impeachment) két szakaszból áll: az eljárást a képviselőház indítja el, s ha a képviselők többsége megszavazza az igazságügyi bizottság által megfogalmazott vádakat, az ügy a szenátus elé kerül, amely pert folytat le a legfelsőbb bíróság elnökének vezetésével. Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

"Az elnök azért akarja, hogy legyen szenátusi tárgyalás, mert (a kétkamarás törvényhozásban) nyilvánvalóan csak ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra" - olvasható a közleményben. A szóvivő hozzáfűzte: "arra számítunk, hogy végre meghallgathatjuk azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden, az úgynevezett kiszivárogtató, hogy csak néhányukat említsük".

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága - a hírszerzési mellett a külügyi és az ellenőrzési - által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment-eljárást. A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést.

Donald Trump kezdettől fogva "boszorkányüldözésnek" nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést.

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után - amelyek során két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, illetve véleményezte a kialakult helyzetet - úgy nyilatkozott, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek "sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el".

Richard Nixon az 1970-es évek elején volt az Egyesült Államok elnöke, ellene szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és 1974 nyarán lemondott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!