Fehérorosz válság - A lengyel elnök tiltakozik a Belsat tévé munkatársai elítélése ellen

Külföld, 2021.02.18

Határozottan tiltakozik Andrzej Duda lengyel elnök az állampolgári jogok megsértése ellen Fehéroroszországban - közölte csütörtökön a varsói elnöki hivatal külügyi megbízottja annak kapcsán, hogy Minszkben két év börtönbüntetésre ítélték a Belsat lengyel tévécsatorna két helyi újságírónőjét.

Andrzej Duda arra utasította a Fehéroroszországban akrediált lengyel diplomatákat, hogy adják át a fehérorosz félnek az ő "határozott tiltakozását a szólásszabadság és az állampolgári jogok megsértése ellen", valamint hívják fel Minszket az üldöztetések azonnali beszüntetésére, a foglyok szabadon bocsátására - írta Krzysztof Szczerski miniszteri rangú külügyi megbízott a Twitteren.

A lengyel jog szerint az államfő bizonyos külpolitikai hatáskörrel is rendelkezik.

Szczerski aláhúzta: Lengyelország egyúttal arra hívja fel az európai uniós partnereit, hogy "szolidáris, következetes és határozott választ" adjanak az alapjogok és alapszabadságok újabb megsértésére.

A huszonnyolc éves Kacjarina Andrejava és a huszonnégy esztendős Darja Csulcava, a lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Belsat nevű, Fehéroroszországban sugárzó csatorna két riportere tavaly november 15-én került őrizetbe, miután élőben közvetítettek a Raman Bandarenka 31 éves festőművész korábbi, feltehetőleg a rendőrök okozta halála kapcsán rendezett Lukasenka-ellenes tüntetésről.

A "közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt" bíróság elé állított újságírónők perét fehérorosz jogvédők politikainak minősítették. A csütörtöki ítélet az első, amely Fehérorosoroszágban bűntetőjogi eljárásban született az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta tartott Lukasenka elleni tömeges tüntetések kapcsán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!