Fehérorosz válság - Az osztrák kancellár fogadta a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Külföld, 2021.04.28

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán hivatalában fogadta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt, aki kétnapos ausztriai útja során előzőleg Alexander Van der Bellen köztársasági elnökkel és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytatott.

Cihanouszkaja, aki fél éven belül másodszor tesz hivatalos látogatást Ausztriában, a tárgyalások előtt kifejezte azon óhaját, hogy Ausztriának kellene közvetítő szerepet vállalnia a regnáló rezsim és az ellenzéki mozgalom között. Szerinte egyre súlyosabb túlkapások és az emberi jogok sorozatos megsértése jellemzi a hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszonyulását a másképp gondolkodókhoz hazájában.

Úgy véli a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az egyetlen olyan platform, amely képes lenne a két fél közötti párbeszéd megszervezésére, hiszen mindkét ország tagja a nemzetközi szervezetnek. Hangsúlyozta, hogy a konfliktus megoldásához mindenképp szükség van egy közvetítőre, mert Lukasenka az ellenzéki mozgalom bármely felhívására erőszakkal válaszol.

Alexander Van der Bellen államfő kijelentette, Ausztria támogatja azon fehérorosz törekvéseket, melyek a demokratikus átalakulás felé viszik az országot. Hozzátette, nagy hatást tett rá Cihanouszkaja elkötelezettsége, aki "hónapok óta bátran és állhatatosan küzd ezért az átalakulásért."

Alexander Schallenberg külügyminiszter visszafogottan nyilatkozott a találkozó után: "Ausztria minden oldallal beszél, de egy dialógus feltétele, hogy a felek mindegyike kész legyen a párbeszédre. Egyelőre azonban úgy tűnik, Lukasenka erre nem hajlandó."

Sebastian Kurz is fogadta Cihanouszkaját, és a tárgyalás után kijelentette: "Támogatjuk a fehérorosz ellenzék és a civil társadalom erőfeszítéseit a szabad és tisztességes választások eléréséért, és e témában szorosan együttműködünk az Európai Unióban is partnereinkkel".

A 2020 augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztást az országot hosszú ideje irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelölttel szemben, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék választási csalásról beszélt, Lukasenkát az Európai Unió sem ismerte el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során. Cihanouszkaja - tartva a retorziótól - Litvániába menekült, de azóta is vezéralakja, illetve tevékeny szervezője a fehérorosz ellenzéki mozgalomnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!