TV műsor

Fehérorosz válság - Borrell: Az EU szabad és tisztességes választások kiírását szorgalmazza Fehéroroszországban

Külföld, 2020.09.21

Az Európai Unió szabad és tisztességes választások kiírását szorgalmazza Fehéroroszországban, de ez nem jelenti a belügyekbe történő beavatkozást - jelentette ki hétfő reggel Josep Borrell az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, a tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt Brüsszelben.

A demokrácia és az emberi jogok tisztelete, az EU identitásának alapkövei - szögezte le Borrell

Elmondta: a fehérorosz helyzet tovább romlik, nem csökken a békés tüntetések elnyomása. A külügyminiszterek találkozóján, arról lesz szó, hogyan tudja az unió támogatni a fehéroroszokat és felülvizsgálni diplomáciai kapcsolatait az országgal.

"Álláspontunk továbbra is az, hogy az unió nem ismeri el Aljakszandr Lukansenkát Fehéroroszország elnökének, és teljes körű nemzeti párbeszédre van szükség a válság megoldása érdekében" - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy "a fehérorosz emberek kitartása és bátorsága lenyűgöző, különösen a nőké, akik igazi vezetői szellemiségről tettek tanúbizonyságot".

Heiko Maas német külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a Lukasenka-rezsim erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben.

"Lukasenka személyének szankcionálása megfontolandó, hiszen mindenekelőtt ő felel a történtekért - jelentette ki.

A találkozón részt vesz Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője is, akivel az uniós külügyminiszterek hétfő reggel a fehérorosz helyzet megoldásairól, valamint - kiszivárgott információk szerint - megszorító intézkedések lehetséges bevezetéséről is tárgyaltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!