Fehérorosz válság - Borrell: Elfogadhatatlanok az önkényes letartóztatások és elhurcolások

Külföld, 2020.09.07

Elfogadhatatlanok az önkényes, politikai okokból történő letartóztatások és elhurcolások Fehéroroszországban - írta hétfői Twitter-üzenetében Josep Borrell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra reagálva, hogy sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját.

Hozzátette: A fehérorosz hatóságoknak abba kell hagyniuk a lakosság megfélemlítését, továbbá saját törvényeik és nemzetközi kötelezettségeik megsértését.
"A megfélemlítések és az erőszak ellenére Minszkben és más városokban ismét erős tüntetések bizonyítják a fehéroroszok elszántságát szabadságjogaik és a demokrácia kivívása érdekében" - írta.

Kiemelte: mindent felet befogadó nemzeti párbeszédre van szükség az országban.

Peter Stano külügyekért felelős uniós szóvivő az mondta, hogy az Európai Bizottság tud arról, hogy Kalesznyikaván kívül más ellenzéki hangadókat és tüntetőket is letartóztattak, elhurcoltak Fehéroroszországban.

"Fehéroroszországban folyamatos az erőszak és megfélemlítés az ellenzéki aktivisták, politikusoknak és azoknak ellen, akik más véleményen vannak. Az önkényesen letartóztatott emberek azonnali szabadon bocsátásra szólítunk fel" - jelentette ki.

Továbbá közölte, hogy az EU szankciók előkészítésen dolgozik azok ellen a magas rangú fehérorosz tisztviselők ellen, akik felelősek "a választások elcsalásáért", és a tüntetőkkel szembeni erőszakért.

"Megvan a politikai akarat és elszántság ahhoz, hogy a szankciók előkészítésének hamarosan a végére érjünk" - tette hozzá.

Tudósítások szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A belügyminisztérium pedig 600-nál több tüntető őrizetbe vételéről számolt be.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!