Fehérorosz válság - Cihanouszkaja: a fehéroroszok nincsenek biztonságban sem a hazájukban, sem külföldön

Külföld, 2021.11.24

A fehéroroszok nincsenek biztonságban sem a hazájukban, sem külföldön, de az európaiak sincsenek biztonságban, a rezsim ugyanis aláássa Európa biztonságát és stabilitását; ma már nemcsak a fehérorosz, hanem az európai demokrácia is veszélyben van - jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja, korábbi fehérorosz ellenzéki elnökjelölt Strasbourgban szerdán.

Szvjatlana Cihanouszkaja az Európai Parlament plenáris ülésén hangsúlyozta: mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadságban és méltóságban éljen. Ettől megfosztották a fehéroroszokat, akiknek szerinte minden nap félniük kell a letartóztatástól.

Azt hangsúlyozta, hogy a fehérorosz demokratikus mozgalom nem engedheti meg, hogy tovább várjon Európára. Amíg a fehérorosz vezetés megfosztja saját állampolgárait a jogaiktól, bebörtönzi az ellenzékieket, vagy agyonveret tiltakozókat, addig Európa udvarias beszédekben követel szabadságot a fogvatartottaknak azt várva, hogy véget érjen a politikai válság.

Hamar eltűnt a Fehéroroszország iránti médiaérdeklődés is - közölte. Az európai szolidaritás és aggodalom megnyilvánulásait konkrét cselekedeteknek kell követniük. Európának kezdeményező szerepet kell vállalnia az autokráciával szemben. "A mi szabadságharcunk az önök szabadságharca is" - fogalmazott.

Az Unió Fehéroroszországgal szembeni szankcióival kapcsolatban Cihanouszkaja azt mondta: az uniós szankciók működnek, megosztják a fehérorosz rezsim elitjét, és lerombolják a korrupciós rendszereket.

Végezetül azt kérte az Európa Uniótól, ne feledkezzen meg a fehérorosz politikai foglyokról, és nyújtson segítséget azoknak is, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kifejtette: Cihanouszkaja, aki 2020-ban nyerte el az Európai Parlament (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díját, a demokráciáért és a szabadságért vívott harc szimbóluma, számos bebörtönzött politikai fogoly hangját közvetíti. Hangsúlyozta, Minszk továbbra is megsérti állampolgárainak jogait, elhallgattatja a civil társadalmat, és az elnyomást nap mint nap fegyverként használja. A rezsim nem habozik az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása nélkül, életeket veszélybe sodorva embereket használni kizárólag arra, hogy destabilizálja az Európai Uniót - emelte ki.

"Az Európai Unió értékei nem eladók. Az EP felszólítja a többi uniós intézményt, hogy szintén álljanak ki az alapvető jogok védelme mellett" - jelentette ki Sassoli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!