Fehérorosz válság - Diplomáciai források: Ciprus késlelteti a Minszk elleni EU-s szankciókat

Külföld, 2020.09.10

Ciprus ellenzése késlelteti a fehéroroszországi választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakos fellépésért felelős személyek elleni európai uniós szankciók elfogadását - közölték csütörtökön brüsszeli források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők beszámolói szerint a szigetország azt sürgette, hogy az EU először inkább határozzon szigorúbb szankciókról Törökország ellen, a Földközi-tenger keleti részén folyó illegális próbafúrások körüli vita miatt.

Az európai uniós szankciók bevezetése egyhangú döntést igényel a huszonhét tagállam részéről.

Sajtójelentések szerint még nem biztos, hogy a tagállami külügyminiszterek következő, szeptember 21-i találkozóján megoldást lehet találni a kérdésre, azonban az ugyancsak szeptember végén rendezendő EU-csúcson az állam- és kormányfők is tárgyalni fognak a Törökországgal egyre romló kapcsolatokról.

Az EU eddig két személyt helyezett büntetőintézkedések hatálya alá a Földközi-tenger keleti térségében végzett és jogellenesnek tartott török fúrási műveletekkel kapcsolatban.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó, nyersanyag-kutatásra irányuló tevékenységét és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!