Fehérorosz válság - EU: megalapozatlan vádak alapján ítélték el az ellenzéki vezetőket

Külföld, 2021.09.06

Megalapozatlan vádak alapján indítottak eljárást és ítélték börtönbüntetésre Marija Kalesznyikava és Makszim Znak fehérorosz ellenzéki vezetőket; az Európai Unió a politikai foglyok szabadon bocsátására szólítja fel Fehéroroszországot - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy Fehéroroszországban hétfőn tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Marija Kalesznyikavát, az Aljakszandr Lukasenka vezette rendszer ellen indított tiltakozó mozgalom egyik vezéralakját, valamint egy másik vezető ellenzékit, Makszim Znakot, akit 10 év börtönbüntetéssel sújtottak. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták.

A brüsszeli közleményben az Európai Unió sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a minszki rezsim "folyamatosan és nyilvánvaló módon" semmibe veszi a fehérorosz nép emberi jogait. Továbbá valamennyi politikai fogoly, és mindazok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, akik rács mögé kerültek jogaik gyakorlása miatt.

Kijelentették: Fehéroroszországnak be kell tartania nemzetközi vállalásait, és az Egyesül Nemzetek Szervezete (ENSZ) valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretein belül vállalt kötelezettségeit. Az Európai Unió továbbra is arra törekszik, hogy a fehérorosz hatóságok által elkövetett brutális elnyomás felelőseinek elszámoltathatóságát előmozdítsa - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!