Fehérorosz válság - Európa Tanács: Fehéroroszország a törvénytelenség állapota felé sodródhat

Külföld, 2020.09.08

Fennáll a veszélye annak, hogy Fehéroroszország a törvénytelenség állapota felé sodródik, illetve politikai üldözések helyszínévé válik - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára kedden.

Buric közleményében komoly aggodalmát fejezte ki a fehérorosz ellenzéki koordinációs tanács, valamint civil szervezetek képviselőinek zaklatása és őrizetbe vétele miatt, mert ez - szavai szerint - jelentős fenyegetést jelent az emberi jogok fehéroroszországi tiszteletben tartására. Leszögezte: a polgárok tömeges megfélemlítése elfogadhatatlan, az amúgy is nehéz helyzet súlyosbodásának kockázatát hordozza magában, valamint előre nem látható következményekkel járhat.

"Az Európa Tanács nevében arra szólítom fel Fehéroroszország vezetését, hogy hagyjon fel a törvénytelen elnyomásnak számító intézkedésekkel. Kezdjen nyílt párbeszédet a civil társadalommal a szükséges reformok előkészítése és végrehajtása céljából" - fogalmazott.

Az Európa Tanács és szakértői bizottságai továbbra is készen állnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek az illetékes hatóságokkal a szükséges reformfolyamatok támogatása érdekében - tette hozzá Buric.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!