Fehérorosz válság - Kijev kemény fellépést ígért, ha a fehérorosz ellenzékieket ellene próbálják felhasználni

Külföld, 2020.09.08

Ukrajna kemény ellenlépéseket tesz minden olyan kísérletre, amellyel a fehérorosz vagy az orosz titkosszolgálatok megpróbálják felhasználni az ukrán határok nyitottságát a fehérorosz ellenzékiek előtt az ukrán-fehérorosz viszony megrontására - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden a Facebookon tett bejegyzésében.

Kuleba arra reagált, hogy kedd hajnalban két fehérorosz ellenzékit - akiket korábban foglyul ejtettek - akaratuk ellenére arra kényszerítettek, hogy elhagyják Fehéroroszországot, és belépjenek Ukrajnába. Azt, hogy a két férfi - Anton Radnenkav és Ivan Kravcav - nem önként lépett át a fehérorosz-ukrán határon, az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint - a TUT.BY fehérorosz hírportál beszámolója alapján - alátámasztotta egyik ellenzéki társuk, Makszim Znak is, aki hozzájuk hasonlóan szintén az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja.

Korábbi hírek szerint három ukrán ellenzéki készült belépni Ukrajnába, végül az ukrán határőrség az említett két férfi megérkezését erősítette meg. Marija Kalesznyikava ellenzéki vezető sajtóértesülések szerint azért nem kelt át az ukrán határon, mert amikor megpróbálták kitoloncolni Fehéroroszágból, szembeszegült, összetépte az útlevelét, ami miatt a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették.

"A külföldiek beutazásának korlátozása ellenére az ukrán határ nyitva áll azon fehérorosz állampolgárok előtt, akik legálisan akarják átlépni azt. Ugyanakkor határozott ellenlépéseket teszünk a fehérorosz vagy orosz titkosszolgálatok minden arra irányuló kísérletének, hogy ezt a nyitottságunkat felhasználják a fehérorosz és ukrán nép közötti kapcsolatok megrontására" - írta az ukrán külügyminiszter bejegyzésében.

A koronavírus-járvány terjedése miatt Ukrajna augusztus végén egy hónapra, azaz szeptember végéig újra lezárta határait a külföldiek előtt. A döntés meghozatalakor már jelezte a kormányzat, hogy a Fehéroroszországban kialakult súlyos helyzet miatt azonban kivételt tesznek az onnan érkezőkkel.



(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!