TV műsor

Fehérorosz válság - Megkezdődött az orosz nemzeti gárda visszavonása a fehérorosz határról

Külföld, 2020.09.15

Az orosz nemzeti gárda megkezdte alegységeinek visszavonását az orosz-fehérorosz határról állandó állomáshelyükre - közölte kedden a Rosszija 24 hírtelevízió.

A televízió felvételeket is közölt felsorakozott gárdistákról és az országúton haladó csapatszállító teherautókról és autóbuszokról.

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden Szocsiban állapodott meg az orosz rendvédelmi erőkből álló "tartalék" feloszlatásáról.

Putyin augusztus 27-én jelentette be, hogy Lukasenka kérésére "tartalékot" hozott létre rendvédelmi erőkből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak. Úgy fogalmazott, kettejük megállapodása szerint a beavatkozás csak akkor történik meg, ha a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

"Az orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni, és így tovább" - hangoztatta Putyin.

Egy nappal később Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Putyin abból indul ki, hogy a "tartalékot" nem kell bevetni Fehéroroszország területén. Nem árulta el, hogy milyen létszámú és fegyverzetű erőkből állt ez a kontingens mint ahogy azt sem, hogy a hadsereg vagy a nemzeti gárda egységeiből hozták-e létre.

Szavai szerint a "tartalék" kialakítása a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete és az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról megkötött két szerződésből Oroszországra háruló kötelezettségvállalásból ered.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!