Fehérorosz válság - Szlovákia hazarendelte minszki nagykövetségének vezetőjét, Prága mérlegel

Külföld, 2020.10.08

Szlovákia konzultációra hazarendelte minszki nagykövetségének vezetőjét - jelentette be Ivan Korcok szlovák külügyminiszter csütörtökön a Twitteren.

Korcok szerint Szlovákia ezzel kívánja kifejezni szolidaritását Lengyelországgal és Litvániával, amelyek diplomáciai konfliktusba keveredtek Fehéroroszországgal.

"A fehérorosz hatóságok lépései az Európai Unió tagállamai ellen elfogadhatatlanok" - írja a szlovák külügyek irányítója a Twitteren. "Az Európai Unió a fehérorosz állampolgárok támogatásában egységes" - szögezte le Korcok.

Szlovákiának jelenleg nincs nagykövete Minszkben. Jozef Migas volt nagykövet májusban lemondott posztjáról. A szlovák diplomáciai képviseletet jelenleg az ideiglenes ügyvivő vezeti.

Szerdán a Reuters hírügynökség a litván külügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy több európai uniós ország, köztük, Csehország is visszahívja nagykövetét Minszkből. A cseh külügyminisztérium ezt a hírt azonban nem erősítette meg. "Támogatjuk a fehérorosz polgári mozgalmat, a cseh nagykövet esetleges visszahívása jelenleg mérlegelés tárgya" - reagált a sajtójelentésekre Zuzana Stíchová, a tárca szóvivője.

Igor Matovic szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban fogadta Szvjatlana Cihanouszkaját, a vitatott fehérorosz választások legfőbb ellenzéki elnökjelöltjét, és támogatásáról biztosította a fehérorosz polgári mozgalmakat. Matovic úgy vélte, hogy a fehérorosz válságot új és szabad elnökválasztással kellene megoldani.

A fehérorosz ellenzéki vezető a jövő héten Prágában látogat, ahol részt vesz a Fórum 2000 elnevezésű politikai vitafórumon. A rendezők közlése szerint Szvjatlana Cihanouszkajával Tomás Petrícek cseh külügyminiszter folytat nyilvános pódiumbeszélgetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!