Fehérorosz válság - Vádat emeltek Kalesznyikava ellen a nemzetbiztonság megsértése címén

Külföld, 2020.09.16

Vádat emeltek Marija Kalesznyikava, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács őrizetben lévő elnökségi tagja ellen a nemzetbiztonság megsértése címén - írta szerdán honlapján az RBK című orosz gazdasági napilap a fehérorosz nyomozó bizottság Telegram-csatornáján megjelent közleményre hivatkozva.

A beszámoló szerint azon cikkely alapján emeltek vádat Kalesznyikava ellen, amely kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azokat, akik a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekményekre szólítanak fel a médiában vagy az interneten keresztül.

A fehérorosz ellenzéki vezető ügyvédei kedden folyamodványt nyújtottak be az aktivista ellen indított büntetőeljárás megszüntetése érdekében, amelyet hatalomátvételre való felhívások gyanújával folytatnak ellene.

"Marija Kalesznyikava nyilvános megszólalásai nem tartalmaznak az államhatalom átvételére, sem egyéb olyan cselekmények elkövetésére vonatkozó felhívásokat, amelyek arra irányulnának, hogy ártsanak a Fehérorosz Köztársaság nemzetbiztonságának. Kalesznyikava minden beszéde, megnyilatkozása szabadon hozzáférhető a világhálón. Elemzésükből egyértelműen kiderül, hogy nem lelhető fel bennük törvényellenes cselekedetekre való felhívás. Ellenkezőleg, Kalesznyikava minden egyes beszédében hangsúlyozza, hogy nem megengedhető az erőszak alkalmazása, törvényellenes cselekedetek elkövetése" - áll Kalesznyikava védőjének beszámolójában, amelyet Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának Telegram-csatornáján tett közzé.

Kalesznyikavát szeptember 8-ra virradóra vették őrizetbe ügyészi döntés alapján. A 38 éves ellenzéki aktivistát előzőleg titkosszolgálati emberek elrabolták, és az ukrán határhoz szállították. Itt fenyegetésekkel az országból való távozásra próbálták kényszeríteni, de ez kudarcba fulladt, miután Kalesznyikava összetépte útlevelét. Ezután egy minszki börtönbe szállították.

A fehérorosz nyomozó bizottság a múlt szerdán megerősítette, hogy Kalesznyikava, illetve az aznap előállított Makszim Znak és Ilja Szalej őrizetben van. Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálják az országot, és megsértik a nemzetbiztonságot. Kalesznyikava és Znak tagjai az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, és fontos szerepet játszottak az ellenzék által elcsaltnak minősített augusztus 9-i elnökválasztás óta tartó, Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tiltakozó megmozdulásokban. Szalej a tanács ügyvédje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!