TV műsor

Fél év visszaesés után élénkül a brit szolgáltatási szektor aktivitása

Külföld, 2021.04.07

A szerdán ismertetett legújabb aktivitási mérőszámok szerint fél év visszaesés után erőteljes növekedésnek indult a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor, mindenekelőtt a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos, már a múlt hónapban megkezdődött enyhítésének hatására.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 56,3-ra emelkedett a februári 49,5-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis a brit szolgáltatási ágazat teljesítménye a márciusi mérőszám alapján jelentős ütemben élénkül.

Az IHS Markit hangsúlyozza az adatismertetéshez fűzött szerdai elemzésében, hogy a brit gazdaság szoláltatási ágazatának átfogó aktivitási indexe tavaly október óta most először jár az 50 feletti, vagyis növekedést jelző tartományban.

A ház kiemeli azt is, hogy a szolgáltatási mutató a szektor aktivitásának hét hónapja nem mért ütemű élénkülését jelzi.

A szerdai adatismertetés az IHS Markit modellszámításai alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga a februári 49,6-ról márciusban 56,4-re emelkedett.

A cég hangsúlyozza, hogy az összágazati aktivitási jelzőszám az idén először jár az élénkülést jelző 50 feletti sávban.

Az élénkülés üteme különösen a koronavírus-járvány okozta tavaly tavaszi súlyos visszaeséssel összemérve kirívó.

Az IHS Markit és a CIPS akkori mérése alapján 2020 áprilisában - a koronavírus-járvány megfékezését célzó akkori országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban - a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

A tavaly áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlásáról vallott.

Ezt tükrözte a brit gazdaság egészének akkori teljesítménye is: a brit hazai össztermék értéke a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében 9,8 százalékkal zuhant.

A modern brit gazdaságtörténetben eddig nem volt példa ilyen mértékű negyedéves és éves visszaesésekre.

Tim Moore, az IHS Markit gazdasági kérdésekért felelős igazgatója a múlt havi aktivitási mérőszámok szerdai ismertetéséhez fűzött kommentárjában kiemelte: a BMI-mutató kiszámításához elvégzett felmérés résztvevőinek kétharmada arra számít, hogy vállalatának teljesítménye növekedni fog a következő egy évben.

Moore hozzátette: a szolgáltatási szektor üzleti vállalkozásainak derűlátását mérő index immár öt hónapja folyamatosan javul, és márciusban 2006 decembere óta nem mért szintre emelkedett.

Mindezt azt is eredményezi, hogy a szolgáltatási ágazatban a koronavírus-járvány tavalyi kezdete óta először új munkavállalók toborzása kezdődött - hangsúlyozza az IHS Markit vezető szakértője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!