Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Franciaországban a kijelölt szálláshelyét elhagyó afgán menedékkérő

Külföld, 2021.08.26

Tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökre virradó éjjel egy francia bíróság azt a titkosszolgálati által megfigyelés alá helyezett afgán menedékkérőt, akit a hét elején őrizetbe vettek, mert elhagyta a számára kijelölt szálláshelyet.

A szabálysértés egyébként három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható, az ügyészség hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a gyorsított eljárásban.

A férfit vasárnap hajnalban menekítette ki a francia hadsereg Kabulból az abu-dzabi katonai támaszpont érintésével, ahol a titkosszolgálatok belbiztonsági igazgatósága átvilágította. Párizsba érkezését követően a terrorellenes törvényeknek megfelelően Ahmat M. úgynevezett egyéni adminisztratív ellenőrzési és felügyeleti intézkedés, azaz állandó megfigyelés alá került.

Gabriel Attal kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint a férfi annak az afgánnak az ismeretségi körébe tartozik, aki tálibokkal állt kapcsolatban, és akit szintén kimenekítettek a francia erők Kabulból. Az utóbbi a tálibok Kabulban emelt egyik ellenőrző pontjának fegyveres vezetője volt, s ebbéli minőségében segítette franciák és francia szervezeteknek dolgozó afgánok evakuálását a kabuli nagykövetség kiürítésekor. Hírmagyarázók szerint ő feltehetően megállapodást kötött a francia titkosszolgálatokkal annak érdekében, hogy Franciaországba távozhasson. Az viszont csak az Abu-Dzabiban történt kihallgatáson derülhetett ki, hogy négy olyan ismerőse is a kimenekítettek között van, akinek szintén tálib kapcsolatai lehetnek.

Az 1991-ben született Ahmat M. a feleségével és a hároméves kislányával, valamint más hozzátartozóival együtt a Párizshoz közeli Noisy-le-Grand egyik szállodájában kapott szálláshelyet, amelynek elhagyását megtiltották számára a francia hatóságok. De néhány órával később, hétfő délután, Párizs egyik élelmiszerboltjában állították elő őt.

A férfi a jegyzőkönyv szerint azt mondta: korábban ügyészként dolgozott Afganisztánban, de zavarosan indokolta meg, hogy miért hagyta el a számára kijelölt szálláshelyet. Azt állította, hogy gyógyszert akart venni, mert Franciaországba érkezése óta fejfájástól szenved. Elmondása szerint a szálláshelyén egy férfi tanácsolta neki, hol kaphat gyógyszert. A bíróság a megjelölt férfit is meghallgatta, ő viszont azt mondta, hogy az afgán menedékérő SIM-kártyákat akart venni a telefonjába. Ahmat M. azt is állította a bíróságon: nem értette meg, hogy megfigyelés alá került, mert nem volt jelen, amikor az illetékes egy tolmáccsal ezt jelezte neki, s a dokumentumot csak a felesége írta alá. A bíróságot azonban nem győzte meg a férfi érvelése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!