Felháborodást keltett a térségben a szerb elnök Slobodan Milosevicre történt hivatkozása

Külföld, 2018.09.10

Felháborodást keltett a nyugat-balkáni országok egy részében az, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap Koszovóban "nagy szerb vezetőnek" nevezte a sokak által diktátornak tartott Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnököt.

A beszédben Aleksandar Vucic támogatásáról biztosította a koszovói szerbeket, és megismételte korábban többször is hangoztatott állítását, miszerint Szerbia jóban és rosszban a koszovói szerbek mellett áll.

A több ezer támogatót látva a szerb elnök arra is utalt, hogy három évtizeddel ezelőtt, Gazimestánban Slobodan Milosevic százezer szerb részvételével tartott nagygyűlést. Vucic ezzel összefüggésben nevezte az egykori jugoszláv elnököt nagy szerb vezetőnek. Úgy fogalmazott: "Milosevic nagy szerb vezető volt, a szándékai mindenesetre a legjobbak voltak, de az eredmények sokkal rosszabbak lettek. Nem azért, mert ő ezt akarta, hanem mert a vágyak irreálisak voltak, és nem vettük figyelembe és alábecsültük más népek vágyait és törekvéseit. Ezért a legdrágább árat fizettük".

Slobodan Milosevic hatalmát 2000 októberében döntötték meg, a volt elnököt a következő év áprilisában tartóztatták le, majd júniusban Hágába szállították, ahol 2002-ben kezdődött meg a pere a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken. Ítélet soha nem született, mert Slobodan Milosevic 2006-ban a börtönben meghalt. Sokan őt teszik a leginkább felelőssé az 1991-1995-ös délszláv háború kitöréséért, és ő volt a leginkább felelős az 1998-1999-es koszovói konfliktusért. A NATO 1999. március 24-én azért indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen, hogy véget vessen a jugoszláv elnök koszovói albánok ellen folytatott erőszakkampányának.

Aleksandar Vucic 1999-ben a szerb kormány tájékoztatási minisztere volt. Nacionalista múltját hátrahagyva azonban többször is kijelentette, hogy azóta már megváltozott, és most már Európa-barát politikát folytat.

A Milosevicre történt utalást azonban nem hagyták szó nélkül a térség politikusai. Hashim Thaci koszovói elnök provokációnak nevezte. Kijelentette, hogy Vucic a békéről és jószomszédi kapcsolatokról beszélt, aztán áttért Milosevic dicséretére. A koszovói elnök szerint ez a két dolog nem fér meg egymás mellett.

A horvát kormány is provokációnak nevezte a szerb elnök kijelentését, míg Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök azt mondta, nem süllyed arra a szintre, hogy kommentálja Vucic kijelentését, majd hozzátette: az amúgy sem releváns Horvátország számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!