Felmérés: a románok többsége keresztény, nemzeti érzelmű szavazó

Külföld, 2021.06.28

A román választópolgárok többsége szavazna keresztény értékeket hirdető, a hagyományos családot védő nacionalista pártra, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy támogatná országa kilépését az Európai Unióból vagy a nemzeti kisebbségek jogainak korlátozását - derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

Az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet második alkalommal készített felmérést a Társadalmi bizalmatlanság: Nyugat vagy Kelet, a nacionalizmus térnyerése az álhírek és félretájékoztatás korában címmel, amelyhez a román-lett-amerikai partnerséggel létrehozott, a Fekete-tenger térsége civil szervezeteit és médiaprojektjeit segítő Black Sea Trust for Regional Cooperation alapítványtól szerzett pénzügyi támogatást.

A márciusi adatokhoz képest négy százalékponttal 32 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Romániának nemzeti érdekei feladása árán is be kell tartania az unió szabályait, illetve néhány tizeddel 64,8 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Romániának ki kell állnia nemzeti érdekei mellett, ha vitába kerül az EU-val, akkor is, ha ezzel kizárását kockáztatja.

Mindazonáltal a nemzeti érdekek melletti kiállást szorgalmazók csaknem 65 százaléka (a teljes lakosság 42 százaléka) úgy értékeli, hogy Románia nemzeti érdekei sérülnének, ha az ország távozna az EU-ból.

A felmérés szerint keresztény értékeket hirdető, hagyományos családot védő nacionalista pártra a megkérdezettek 59,5 százaléka adná voksát. A nacionalista érzelmű szavazók prioritásainak további elemzéséből kiderült, hogy csak 35 százalékuk - vagyis a teljes lakosság mintegy 21 százaléka - támogatna olyan politikai intézkedéseket, amelyek az Európai Unióból történő kilépéshez vezethetnek.

A nacionalista pártok szavazóinak még kisebb aránya - a pártválasztók 25 százaléka, vagyis a választópolgárok mintegy 15 százaléka - tartana ki az illető párt mellett, ha az a nemzeti kisebbségek jogait akarná korlátozni. Azzal alig 21 százalékuk - a választópolgárok 12 százaléka - értene egyet, hogy az általuk támogatott párt Románia Oroszországhoz történő közeledését szorgalmazza.

A megkérdezettek több mint 90 százaléka egyetért azzal, hogy Romániában védenie kell a területén élő nemzeti kisebbségek jogait, bár a felmérés nem pontosítja, melyek ezek a jogok.

Az INSCOP három százalékos hibahatárral, telefonos módszerrel készült felmérése szerint Románia felnőtt lakosságának immár több mint 59 százaléka bízik a NATO-ban (a márciusi 49 százalékhoz képest), az EU bizalmi indexe pedig 55 százalékra emelkedett a korábbi csaknem 52 százalékhoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!