Felmérés: az ukránok leginkább a hadseregben bíznak, az államfő a hetedik helyen áll

Külföld, 2023.10.11

A fegyveres erők vezetik Ukrajnában azon intézmények listáját, amelyek a lakosság bizalmát élvezik, Volodimir Zelenszkij államfő pedig a hetedik helyen áll - derült ki a Razumkov Központ legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit szerdán ismertették a szociológusok az intézet honlapján.  

Mindazonáltal Zelenszkij a politikusok és más közéleti szereplők közül - 75 százalékos bizalmi aránnyal - a legnagyobb támogatottságot élvezi - emelték ki az elemzők.

A válaszadók 93 százaléka válaszolta azt, hogy leginkább a hadseregben bízik. A résztvevők 85 százaléka fejezte ki bizalmát az önkéntes alakulatok, 84 százalékuk a civil szervezetek, 83 százalékuk az állami katasztrófavédelmi szolgálat, 81 százalékuk a nemzeti gárda és 76,5 százalékuk a határőrség iránt. Eközben az államfőben 72 százalékuk bízik, a védelmi minisztériumban 71, az Ukrán Biztonsági Szolgálatban (SZBU) pedig 66 százalékuk. Az egyházak iránti bizalom 59 százalékos lett, a rendőrség esetében pedig 57 százalék. A megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy bízik települése polgármesterében. A felmérés eredménye szerint településük önkormányzati testületében, az ukrán médiában, a jegybankban és a parlament emberi jogi bizottságában néhány százalékkal többen bíznak, mint ahányan nem. A válaszadók többsége - 74 százaléka - bizalmatlanságát fejezte ki a politikai pártokkal szemben. Az igazságszolgáltatással szemben az ukránok 70 százaléka bizalmatlan, a parlamenttel szemben 64, a kormánnyal szemben pedig 60 százalékuk. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek mindössze 14 százaléka bízik a politikai pártokban, arra a kérdésre, hogy lát-e a jelenlegi politikai erők között olyanokat, amelyekre a háború utáni időszakban rá lehet bízni az ország vezetését, 27 százalék adott igenlő választ. A háború utáni időszakban az ország vezetésére a válaszadók 52 százaléka katonák alkotta politikai pártot tartana a legalkalmasabbnak.

A politikusok közül a válaszadók túlnyomó többsége nem bízik Jurij Bojkóban, a betiltott Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Az Életért párt volt vezetőjében (82 százalék), Julia Timosenko volt kormányfőben (82 százalék) és Petro Porosenkóban, aki közvetlenül Zelenszkij előtt volt Ukrajna elnöke (73 százalék). Denisz Smihal miniszterelnökben a megkérdezettek 44 százaléka bízik, miközben 36 százalékuk válaszolt nemmel. A Razumkov Központ több mint kétezer embert kérdezett meg Ukrajna azon részeiben, amelyek ukrán ellenőrzés alatt állnak, és ahol nem zajlanak aktív harci cselekmények.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!