Felmérés: csökkent a román kormánypártok népszerűsége

Külföld, 2023.11.06

Csaknem 4 százalékponttal csökkent a bukaresti szociálliberális kormányt alkotó pártok támogatottsága szeptemberhez képest, míg a kisebb pártok erősödtek - derült ki a News.ro hírportál által megrendelt, hétfőn ismertetett friss felmérésből.

Az INSCOP közvélemény-kutató által október 23. és november 2. között telefonos módszerrel végzett felmérés eredménye szerint a biztos választási részvételt ígérő pártválasztók 28,7 százaléka a Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Pártra (PSD) adná voksát, ha most rendeznék az egy év múlva esedékes parlamenti választásokat. Az INSCOP szeptemberi mérésénél a PSD még 31 százalékon állt.

Koalíciós partnere, a Nicolae Ciuca szenátusi házelnök által vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 1,5 százalékponttal, 18,9 százalékra csökkent.

Hasonló mértékben csökkent a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszerűsége is: a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott ellenzéki alakulat most a voksok 18,6 százalékára számíthat. Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója szerint ennek lehetséges magyarázata az, hogy az ultraradikális üzenetekre fogékony választók egy részét elviszi egy másik, újonnan alakult rendszerellenes párt, az - AUR-ból kizárt, a parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Sosoaca szenátor által alapított - SOS Romania, amely a szeptemberi 3,1-ről 4 százalékra növelte támogatottságát.

Két és fél százalékponttal, 14,6 százalékra erősödött a hagyományos pártokkal szemben kritikus, a 2020-as választások után alakult jobbközép kormánykoalícióban kevesebb mint egy évig szerepet vállaló, szabadelvű Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

Az INSCOP szerint az RMDSZ is javított néhány tizedet: a voksok 4,9 százalékát kapná meg, ha most rendeznének parlamenti választásokat. A hatályos választási törvény akkor is lehetővé teszi a regionális pártok parlamenti képviseletét, ha nem érik el az országos 5 százalékos küszöböt, de legalább négy megyében megszerzik a voksok több mint 20 százalékát.

A kis pártok közül a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök által alapított Pro Romania népszerűsége emelkedett még a szeptemberi 1,5-ről 3,2 százalékra, de így sem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A megkérdezettek több mint fele biztosra ígérte részvételét a parlamenti voksoláson.

Romániában 2024-ben négy választást - európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti, elnökválasztás - rendeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!