Felmérés: Romániában két nacionalista párt is európai parlamenti képviselethez juthat

Külföld, 2024.01.10

Romániában a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és egy másik, újonnan alakult nacionalista párt, az SOS Romania is képviselőket juttatna az Európai Parlamentbe egy szerdán ismertetett friss felmérés szerint, ha most tartanák az EP-választásokat.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendelésére a The Center for International Research and Analyses (CIRA) által decemberben, ezer személy megkérdezésével készített felmérés adatait a Hotnews hírportál ismertette.

Ha Romániában most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, a közvélemény-kutatás szerint a Marcel Ciolacu kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) kapná a legtöbb voksot, a szavazatok 30 százalékát. Koalíciós partnere, a Nicolae Ciuca által irányított PNL a voksok 20 százalékával szerezne brüsszeli képviseletet.

A PNL-t a George Simion által vezetett AUR követi a sorban két pont különbséggel, a bukaresti parlamenti képviselethez 2020-ban jutott párt a szavazatok 18 százalékával jutna be az Európai Parlamentbe.

Az AUR támogatottsága annak ellenére ekkora, hogy a felmérés szerint a román parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Sosoaca szenátor új pártja, az SOS Romania is képviselőket küldhetne Brüsszelbe, mivel a voksok 6 százalékát szerezné meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 5 százalékát kapná a felmérés szerint.

A hagyományos pártokkal szemben kritikus, szabadelvű Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) 14 százalékos támogatottságot élvez.

Több kisebb párt 2 százalék körüli támogatottsággal nem jutna be az EP-be.

A közvélemény-kutató a választók politikai irányultságára is rákérdezett. Az adatsor szerint több mint 40 százalékuk vallotta azt, hogy a politikai palettán jobbra, illetve középre helyezné magát (14 százalékuk jobbra, 29 százalékuk középre). A megkérdezettek 13 százaléka baloldalinak nevezte magát, 44 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A felmérésben részt vevők 53 százaléka biztosra ígérte részvételét az európai parlamenti választásokon.

Romániában 2024-ben négy választást - európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást - rendeznek. Egyelőre csak az EP-választások időpontja ismert, azt Európa-szerte június 9-én tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!