Felsőfokú nővérképző beindítását tervezi a Sapientia egyetem csíkszeredai kara

Külföld, 2021.04.23

Felsőfokú nővérképző beindítását tervezi a Sapientia egyetem csíkszeredai kara - jelentették be az illetékesek pénteken Csíkszeredában.

A magyar állam által finanszírozott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem honlapján közölt beszámoló szerint a nővérképzés elindítását a csíkszeredai sürgősségi kórház és a Hargita Megyei Tanács kezdeményezte. A képzés szakmai, oktatói feltételeinek megteremtésében döntő részt vállalt a budapesti Semmelweis Egyetem, mely a beindulás szakaszában székhelyen kívüli működési formában fogadja be a képzést. A két felsőoktatási intézmény megállapodása értelmében a felek arra törekednek, hogy a Sapientia a lehető leggyorsabban akkreditált szakként fogadja be a nővérképzést.

A sajtótájékoztatóról beszámoló Székelyhon.ro portál Lázár Edét, a Sapientia csíkszeredai karának dékánját idézte, aki szerint jelenleg az akkreditációs dosszié összeállításán dolgoznak, és ez akár őszig már be is fejeződhet.

Konrád Judit, a csíkszeredai kórház menedzsere azt emelte ki, hogy erre a képzésre szüksége van a kórháznak, a szakmának, de legfőképp a térség lakosságának, akik megérdemlik, hogy a legmagasabb szinten képzett szakemberek álljanak mellettük szükség esetén.

Tonk Márton, a Sapientia egyetem rektora az esemény után az MTI-nek telefonon elmondta, korai még arról beszélni, hogy mikor indulhat el az asszisztensképzés. Az elmúlt hetekben hónapokban intenzív munka folyt a magyarországi követelményeknek megfelelő akkreditációs dosszié összeállítása érdekében. A folyamatot az gyorsította fel, hogy a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház meg tudott felelni néhány fontos feltételnek.

A rektor elmondta: Csíkszeredában is megfogalmazódott a szak elindításának az igénye és Székelyudvarhelyen is, ahol már hagyománya van az ápolóképzésnek. Utóbbi azonban nem minősül felsőfokú oktatásnak. Hozzátette, azt szeretnék, hogy a majdani nővérképző székelyudvarhelyi és csíkszeredai lábon álljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!