TV műsor

Felszámolta az orosz legfelsőbb bíróság az Emberi Jogokért mozgalmat

Külföld, 2019.11.01

Felszámolta és töröltette a jogi személyek nyilvántartásából az orosz legfelsőbb bíróság pénteken a Lev Ponomarjov vezette Emberi Jogokért mozgalmat az orosz polgári törvénykönyv többrendbeli megsértése címén.

A testület az orosz igazságügyi tárca keresete alapján döntött így. A minisztérium azt kifogásolta, hogy az egyik legrégebbi és legismertebb orosz jogvédő mozgalom az ellene a főügyészség által tavaly decemberben indított vizsgálat során nem nyújtotta be a tőle követelt belső dokumentumokat, és azokban nem hajtotta végre a tőle elvárt módosításokat.

A tárca arra a következtetésre jutott, hogy a mozgalom tevékenységével "durván megsérti" mind az orosz jogrendet, mind a saját, 2014-ben elfogadott alapszabályát - amely pedig nem felel meg az időközben módosított polgári törvénykönyvnek. A fő kifogások egyike az volt, hogy a statútumot a kongresszus összehívása nélkül fogadták el.

Ponomarjov a bíróságon a tárgyalás elhalasztását kérte, és közölte, hogy a mozgalom november 20-án kívánja megtartani kongresszusát, amely ki fogja küszöbölni a formai hibákat, amelyeket egyébként éveken át nem kifogásoltak a hatóságok. A bírói testület szerint azonban a 13 elkövetett törvénysértés közül négy korrigálhatatlan.

A minisztérium rámutatott, hogy a mozgalom munkatársai - a törvényi előírásokat megszegve - nyilvános publikációkban nem voltak hajlandók feltüntetni, hogy a szervezetüket idegen ügynöknek minősítették. Ezért egyébként az orosz távközlés- és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor 1,9 millió rubel bírságot szabott ki rájuk. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Ponomarjov az ítélet kihirdetését követően közölte, hogy mozgalma sem Moszkvában, sem országosan nem kívánja beszüntetni tevékenységét. Karina Moszkalenko ügyvéd kijelentette, hogy az ítélet miatt panaszt fog benyújtani egyebek között az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Az Emberi Jogok mozgalom vezetője a BBC orosz kiadásának nyilatkozva az igazságügyi minisztérium fellépését a rendvédelmi szervek bosszújával magyarázta a Hálózat-, a Hizb ut-Tahrir- és a Jehova Tanúi-ügy vádlottjainak védelme miatt. Oroszországban mindhárom szervezetet szélsőségesnek nyilvánították és betiltották.

A 78 éves, fizikusi végzettségű Lev Ponomarjov a nyolcvanas évek végén kapcsolódott a jogvédő mozgalomhoz, és a Memorial társaság egyik alapító tagja lett. 1990-ben képviselővé választották, ilyen minőségében részt vett a Mihail Gorbacsov ellen 1991-ben megkísérelt puccs kivizsgálásában.

Az 1996-ban elindított, 1997-ben bejegyeztetett Emberi Jogokért mozgalom színeiben fellépett a Yukos (Jukosz) olajvállalat elítélt vezetője, Mihail Hodorkovszkij védelmében, és tagja volt az orosz Szolidaritás politikai tanácsának is.

Az általa alapított mozgalmat 2014-ben "politikai tevékenységet" folytató külföldi ügynöknek minősítették, majd törölték a vonatkozó nyilvántartásból, mígnem idén februárban ismét az ágensek között tüntették fel. Ponomarjov szerint azért, mert az mozgalom részeként működő Forró Vonal külföldi támogatásban részesült.

Az Emberi Jogokért mozgalom vezetőjét tavaly decemberben 10 napi elzárásra ítélték, amiért részt vett egy hatósági engedély nélkül megtartott tüntetésen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!