Feltételezett tömegsírt találtak Dél-Szerbiában

Külföld, 2020.11.19

Koszovói albánok feltételezett tömegsírját találták meg egy dél-szerbiai bányában - közölte a szerb és a koszovói sajtó csütörtökön.

A tizenöt holttestet feltételezhetően az 1998-1999-es koszovói háború idején temethették el a koszovói határ mellett fekvő Raskához közeli ólom- és cinkbányában, alig 15 kilométerre a tíz évvel ezelőtt feltárt rudnicai tömegsírtól.

A feltárást megbízott szerbiai illetékesek végezték, a maradványok megtalálását követően Belgrád elrendelte a testek exhumálását. Veljko Odalovic, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó bizottság vezetője csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy 15-17 test lehet a bányában, de mindaddig nem lehet tudni, hogy kik is voltak ők, amíg a teljes feltárást el nem végzik, egyelőre ugyanis csak ruhákat és csontokat találtak.

Az 1998-1999-es koszovói háborúban körülbelül 13 ezren vesztették életüket, többségük albán nemzetiségű koszovói volt. Emellett több ezer koszovói albánt kényszerítettek lakóhelyének elhagyására.

A háború 21 évvel ezelőtti lezárása óta Szerbiában négy tömegsírban összesen 941 koszovói albán maradványait fedezték fel, ám további mintegy 1600 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!