Feszültséget kelt az olasz közéletben, hogy Mussolini öccsének nevére keresztelnének át egy parkot

Külföld, 2021.08.12

(MTI/ANSA) - Benito Mussolini egykori olasz miniszterelnök öccsének nevére keresztelné vissza a Rómától délre fekvő Latina egyik parkját Claudio Durigon, a Liga jobboldali párt egyik képviselője.

A képviselő, aki a gazdasági minisztérium államtitkár-helyettese is, egy latinai politikai gyűlésen terjesztette elő javaslatát: a város egyik parkja viselje ismét a szocialistából fasisztává vált volt olasz miniszterelnök, Benito Mussolini öccsének nevét. A helyi lakosság kirándulásainak, sportrendezvényeinek, családi programjainak parkja korábban már viselte Arnaldo Mussolini nevét, de 1992-ben a város vezetése átkeresztelte Giovanni Falcone és Paulo Borsellino nevére. A szicíliai maffia elleni küzdelemben jelentős szerepet játszott két vizsgálóbírót a szervezett alvilág gyilkolta meg.

Az 1885-ben született Arnaldo Mussolini az 1914-ben alapított és a rendszer politikai támogatójának tekintett Popolo d'Italia című lap egyik vezetője volt. Jóval a második világháború előtt, 1931-ben halt meg.

"Ez Latina történelméhez tartozik, és valaki ezt a történelmet akarta eltörölni, amikor korábban átkeresztelte a parkot" - fogalmazott Claudio Durigon.

A politikus javaslatát a Mario Draghi vezette kormánykoalíció több vezető politikusa is visszautasította, Durigon lemondását követelve. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely néhány napja a volt kormányfő, Giuseppe Conte személyében új vezetőt választott magának, még a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtását is felvetette arra az esetre, ha Durigon nem mondana le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!