Fogadta az észak-koreai külügyminiszert az orosz elnök

Külföld, 2024.01.16

(MTI) - Fogadta a Kremlben Cso Szon Hui észak-koreai külügyminisztert orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov társaságában Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedd este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A két tárcavezető ezt megelőzően a moszkvai külügyminisztériumban tárgyalt, a Kremlben pedig tájékoztatta Putyint az elért megállapodásokról. A találkozón orosz részről részt vett Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója is.

Putyin Peszkov szerint kézfogással üdvözölte az észak-korai diplomácia vezetőjét.

A külügyminiszterek találkozóján Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten, általában Északkelet-Ázsiában fennálló problémák átfogó és igazságos rendezését.

"Mindig is kiálltunk az előfeltételek nélküli tárgyalási folyamat megteremtése mellett a tartós béke és stabilitás elérése érdekében egész Északkelet-Ázsiában. Oroszország mind önállóan, mind Kínával közösen erre vonatkozó javaslatokat nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Ezek a tárgyalóasztalon vannak" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország mindig is támogatta a KNDK-t az ENSZ-ben, és méltatta, hogy Észak-Korea ugyanígy jár el Moszkva álláspontjának megerősítésében, egyebek között az ukrajnai "különleges hadművelet" ügyében. Lavrov szerint a mostani tárgyalások nagyon időszerűek voltak, és lehetőséget adtak arra, hogy összegezzék a megkezdett aktív munka előzetes eredményeit a vosztocsniji szeptemberi csúcstalálkozón elért megállapodások teljesítése érdekében.

Cso azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mindent megtesz az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztéséért. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek érvényes meghívása van Phenjanba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!