Francia elnökválasztás - Eljárás indult adócsalás gyanúja miatt az egyik legjelentősebb nemzetközi kormányzati tanácsadó cég ellen

Külföld, 2022.04.06

A korrupciós ügyeket vizsgáló francia nemzeti pénzügyi ügyészség vizsgálatot indított március 31-én adócsalással súlyosbított pénzmosás gyanúja miatt, miután a szenátus egyik vizsgálóbizottsága feljelentés tett a kormányzati politikát segítő nemzetközi tanácsadó cégek ügyében - jelentette be a francia vádhatóság szerdán.

A parlament felsőházának vizsgálóbizottsága március 16-i jelentésében megállapította, hogy az állam és a nagy nemzetközi vállalati tanácsadó cégek által 2018 és 2021 között megkötött szerződések száma "több mint megduplázódott", és az abban rögzített honoráriumok tavaly rekordösszegre rúgtak, meghaladták az egymilliárd eurót.

A szenátusi jelentés elsősorban a McKinsey francia leányvállalatait vádolta meg adóoptimalizálással. A szenátus szerint a tanácsadó cég 2011 és 2020 között egyáltalán nem fizetett társasági adót Franciaországban. A McKinsey azt állítja, hogy betartotta a francia adóügyi szabályokat, és egyik leányvállalata be is fizette a társasági adót abban az időszakban, amikor a szenátus adóoptimalizálással vádolja. A pénzügyi ügyészség az adatok "ellenőrzése" után elrendelte a vizsgálatot, de a közlemény nem nevesíti a McKinsey-t.

Az ellenzék napok óta követelte Emmanuel Macron államfőtől a vizsgálat megindítását, miután az elnökválasztás négy nap múlva esedékes első fordulójában induló jelöltjek többsége a kormányzati többség tisztességtelen előnyszerzésének tartja a szerződéskötéseket a tanácsadó cégekkel. A kormányzati többség egyes tagjai ugyanis részt vettek Emmanuel Macron 2017-es elnökválasztási kampányában.

Macron elnök hétvégi választási nagygyűlésén úgy vélte: amennyiben bizonyíték van a visszaélésekre, felelősségre kell vonni az érintetteket. Az államfő szerint a jelenlegi adóügyi szabályokkal magyarázható, hogy a nagy nemzetközi cégek nem Franciaországban fizetik be a társasági adójukat.

Christophe Castaner kormánypárti frakcióvezető még az ügyészségi vizsgálat megindítása előtt "politikai akciónak" nevezte az ügyet.

"Nem tagadjuk, hogy az állam a 2000-es évek eleje óta rendszeresen igénybe vesz tanácsadó cégeket. Az önkormányzati vezetők jobb- és baloldalon egyaránt fordultak hozzájuk" - mondta korábban Olivier Dussopt, a költségvetésért felelős kormánytag.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!