Francia elnökválasztás - Yannick Jadot EP-képviselő nyerte a Zöldek előválasztását

Külföld, 2021.09.28

Yannick Jadot európai parlamenti képviselő nyerte meg a francia Zöldek előválasztását, így a jövő évi elnökválasztáson ő lesz a párt államfőjelöltje.

Az 54 éves tapasztalt politikus a második fordulóban a szavazatok 51,03 százalékával győzte le a magát ökofeministának valló Sandrine Rousseau-t. Az interneten rendezett szavazáson 122 ezren vettek részt.

Az eredmény megkönnyebbülés a pártvezetésnek és a Zöldek ismertebb politikusainak, miután a két forduló között valamennyien Jadot mellett sorakoztak fel arra hivatkozva, hogy centrista és pragmatikus elképzeléseivel ő nagyobb eséllyel indulhat az elnökválasztáson, mint radikálisabb ellenfele.

"Olyan ökológiára van szükség, amely összefogja a társadalmat és ehhez mindenekelőtt a Zöldeket kell összefogni" - hangsúlyozta a győztes környezete, tartva attól, hogy a radikálisabb jelölt győzelme szétrobbanthatja a pártot.

A döntő fordulót megelőzően mindketten jelezték, hogy beállnak a győztes mögé, és segítik a választási kampányát.

Yannick Jadot - aki mielőtt politikus lett, hét éven át irányította a Greenpeace franciaországi antinukleáris kampányát - elsődleges feladata a Zöldek összefogása lesz, akik az első forduló előtt négy nagy tömbben különültek el. Ugyanakkor az egyre jobban meggyengülő és széttöredezett baloldallal is szembe kell néznie, ahol eddig négyen jelentették be, hogy indulnak a köztársasági elnöki tisztért: Jean-Luc Mélenchon, a radikális Lázadó Franciaország vezetője, Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere, Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszter és a kommunista Fabien Roussel.

A közvélemény-kutatások szerint Jadot támogatottsága jelenleg alig néhány százalékos, ha most tartanák a választásokat, a tisztség sorsa Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés jelöltje között dőlne el a második fordulóban. Az elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!