Francia püspökök és értelmiségiek is kérik az istenkáromlás miatt elítélt pakisztáni nő szabadon engedését

Külföld, 2018.11.07

Több mint negyven francia közéleti személyiség írta alá azt a felhívást, amelyben a Pakisztánban istenkáromlás vádjával 2010-ben halálra ítélt, de múlt héten a legfelsőbb bíróság által felmentett keresztény nő szabadon engedését kérik. A franciaországi püspökök hasonló felhívást tettek közzé.

A Le Figaro című napilapban Daniel Salvatore Schiffer filozófus által szerdán közzétett felhívást aláírta többek között Robert Badinter volt igazságügyi miniszter, Luc Ferry volt oktatási miniszter, Robert Redeker filozófus, Pierre-André Taguieff politológus, akik üdvözlik a pakisztáni legfelsőbb bíróság felmentő határozatát, és annak értelmében kérik a nő szabadon engedését.

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra, mert vádlói szerint gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim nőkkel, és istenkáromlást követett el. Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.

Ászija Bibit nyolc év után, a múlt héten bizonyíték hiányában felmentette a pakisztáni legfelsőbb bíróság, de saját biztonsága érdekében nem engedték szabadon, és az esetleges fellebbezés lezárultáig nem hagyhatja el az országot. Jogvédők szerint ez számára halálos ítélettel ér fel.

A francia értelmiségiek szerint azzal, hogy az iszlámábádi kormány jelezte, nem akadályozza meg az iszlamisták által követelt felülvizsgálati eljárás megindítását, "magát a jogot tagadja meg".

"A humanizmus kérdésén túl ez civilizációs tét" - hívták fel a figyelmet az aláírók, akik a vallási tolerancia, a gondolatszabadság és a nemek közötti egyenlőség elveire is hivatkoznak írásukban.

A közéleti személyiségektől függetlenül szerdán a franciaországi püspökök is aggodalmuknak adtak hangot Lourdes-ban rendezett közgyűlésükön Ászija Bibi sorsa miatt, s jelezték, hogy várják a szabadon engedését.

Az ember alapjogok nevében a püspökök a nő, a hozzátartozói és védelmezői "életének védelmére szólítanak fel és biztosítják őket imájukról" - olvasható a közleményben.

A héten elején Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármester és Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke is azt kérte Emmanuel Macron államfőtől, hogy "mentse meg Ászija Bibi az életét" azzal, hogy politikai menedékjogot ad neki. A nő férje korábban Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban nyújtott be menedékkérelmet az egész családnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!