Francia választások - A külföldi választókerületekben megkezdődött a nemzetgyűlési választások első fordulója

Külföld, 2022.06.04

A külföldön élő franciák számára megkezdődött a nemzetgyűlési választások első fordulója: szombaton az amerikai kontinensen és a karibi térségben, míg vasárnap a világ más országaiban adhatják le voksaikat 11 külföldi választókerületben a francia állampolgárok.

Az anyaországban június 12-én és 19-én rendezik a kétfordulós nemzetgyűlési választásokat, de a külföldön élő mintegy 1,4 millió francia választópolgár számára az első fordulót egy héttel előbb tartják abban a 11 választókörzetben, ahonnan egy-egy képviselőt küldhetnek az 577 fős alsóházba.

A külföldön élő franciák egy 2008-as alkotmánymódosítás értelmében 2012-ben küldhettek először képviselőket a nemzetgyűlésbe.

A külföldi választókerületek elsőfordulós eredményeit hétfőre virradóra teszik közzé, és elsősorban az ötös számú választókerületet (Spanyolország, Portugália, Andorra és Monaco) kíséri nagy figyelem, itt ugyanis Manuel Valls volt szocialista miniszterelnököt indította Emmanuel Macron államfő pártja.

A külföldön élő franciák május 27. és június 1. között interneten vagy levélben is leadhatták szavazataikat.

A második fordulót a nagykövetségeken és a konzulátusokon felállított választóhelyiségekben ugyanakkor rendezik, amikor az anyaországban.

Öt évvel ezelőtt Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) végzett az élen a 11 külföldi választókerületből tízben a nemzetgyűlési választásokon. Csak az Olaszországot, Görögországot, Törökországot és Izraelt magában foglaló választókörzetben kapott ki az elnök pártja, itt a jobbközép Meyer Habibot választották meg újra képviselőnek.

A külföldi választókerületekben az egy hónappal ezelőtti elnökválasztáson mindenhol Emmanuel Macron győzött.

A felmérések szerint ha most tartanák a nemzetgyűlési választásokat, Emmanuel Macron pártja és centrista szövetségeseinek Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója győzne, de nem biztos hogy megkapná az abszolút többséget a nemzetgyűlésben. Az elnökválasztás harmadik helyén végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon vezetésével húsz év után ugyanis összefogtak a szocialisták, a Zöldek, a kommunisták és a radikális baloldaliak, akik várhatóan a legnagyobb ellenzéki blokkot fogják alkotni az alsóházban.

Az Ifop-Fiducial közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az elnöki koalíció 275-310 helyre számíthat, míg a baloldali összefogás (NUPES) 170-205 képviselőt küldhet a nemzetgyűlésbe.

Az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!