Francia zavargások - A jobboldal üdvözölte az üzemanyagadó-emelés eltörlését, nyugalomra intett és kérte, hogy Macron szólaljon meg

Külföld, 2018.12.06

Laurent Wauquiez, a francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiak elnöke üdvözölte csütörtökön a kormány előző napi döntését az üzemanyagadó emelésének eltörléséről, nyugalomra intett a szombati tiltakozónap előtt és azt kérte Emmanuel Macron államfőtől, hogy szólaljon meg.

"Most egyetlen feladatunk az, hogy megtaláljuk a kiutat a válságból. Mindenki felelős ezért. Nyugalomra intő politikai megszólalásokra van szükség" - mondta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője az Europe1 kereskedelmi rádióban. "Igen, amit tegnap este Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter megerősített az adóemelés eltörléséről, az a megbékélés jele. Egy olyan megbékélési jel, amelyet vártunk. És igen itt van, még akkor is, ha sok időt elvesztegettünk" - tette hozzá.

"Ahhoz, hogy az üzenetet meghallják, a legmagasabb állami szinten is ki kell ezt mondani. Arra kérem a köztársasági elnököt, hogy végre maga is szólaljon meg, mondja el a várt beszédet, amely megerősítené azt a megbékélést, amelynek jele tegnap este megérkezett" - hangsúlyozta Laurent Wauquiez.

"A sárgamellényesek mozgalmát, amelyet támogattam, pedig arra kérem, hogy harcoljon az erőszak minden formája ellen" - mondta a pártvezető.

"Úgy tudjuk, hogy a rendőri erőknél erős a félelem, hogy potenciálisan jelentősebb incidensek lehetnek a hétvégén (mint múlt szombaton)" - mondta Wauquiez, aki szerint Emmanuel Macronnak "néhány napra ki kellene hirdetnie a rendkívüli állapotot".

A Köztársaságiak nemzetgyűlési frakcióvezetője, Christian Jacob is hasonló felhívással fordult a tüntetőkhöz.

"Hazánk nagyon súlyos és nyugtalanító válságon megy át. Ezen körülmények között arra intünk mindent, hogy se személyek, se közjavak ellen semmilyen erőszak ne történjen" - írta a képviselő közleményében.

Guillaume Larrivé a jobboldal befolyásos képviselője pedig egyenesen arra kérte a sárgamellényeseket, hogy ne menjenek szombaton Párizsba tüntetni.

"Mindennél többet ét a társadalmi béke megőrzése és az életek megmentése" - írta a Twitteren a jobboldali politikus. Hozzátette, hogy Emmanuel Macront "nem káosszal, hanem szavazással" kell leváltani.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok és a kormány ugyanis tartanak attól, hogy az újabbi szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban, ahol mintegy 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt múlt hétvégén barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a társadalom több mint hetven százaléka által támogatott, három hete kezdett tüntetésekre, amelyek folytatódnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!