Franciaország befejezte gyerekek és anyák csoportos hazaszállítását szíriai dzsihadista fogolytáborokból

Külföld, 2023.07.07

Jelentkezők hiányában Franciaország befejezi a korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozott francia nők és gyerekeik hazaszállítását Szíriából, akik a terrorszervezet 2019-es bukása óta kurdok által ellenőrzött dzsihadista fogolytáborokban voltak - jelezték pénteken francia diplomáciai források az AFP hírügynökségnek.

Egy év alatt Franciaország iszlamista kötődésű állampolgárainak négy csoportos hazaszállítását szervezte meg, legutóbb kedden 35-en, dzsihadista özvegyek, feleségek és gyerekek tértek haza.

"Miután minden olyan anyát, aki jelezte azon szándékát, hogy szeretné elhagyni Szíriát, hazaszállítottunk, nem lesz több ilyen jellegű művelet" - közölte a francia diplomácia, miután a keddi repatriálást követően aggodalmuknak adtak hangot a Szíriában maradt francia nők és gyerekek franciaországi hozzátartozói.

"Franciaország nem tud erővel hazahozni külföldön tartózkodó embereket, sem a gyerekeiket" - indokolta a döntést a tárca, amely szerint az Iszlám Állam bukása óta 169 gyereket és 57 nőt hoztak haza a hatóságok.

"Néhány nagyon radikalizált anya egyértelműen jelezte, hogy Szíriában akar maradni" - mondta a forrás, de nem pontosította, hány emberről van szó. Az AFP-nek egy másik diplomáciai forrás májusban jelezte, hogy mintegy nyolcvan francia nő nem akar hazatérni. Azt viszont nem tartják kizártnak a diplomáciai források, hogy néhány nőt külön-külön a későbbiekben még hazaszállítanak.

Az érintett francia nők önként utaztak el korábban a dzsihadista csoportok által ellenőrzött szíriai és iraki övezetbe, majd az Iszlám Állam 2019-es bukását követően a kurdok fogságába kerültek. A hazatérő felnőttek ellen automatikusan büntetőjogi eljárás indul, míg a gyerekekkel az állami szervek foglalkoznak.

Franciaország 2022 nyaráig kizárólag olyan gyerekeket volt hajlandó hazaszállítani a dzsihadista fogolytáborokból, akik elvesztették a szüleiket, illetve olyan kiskorúakat, akik esetében az anyák hajlandóak voltak lemondani a szülői joguk gyakorlásáról. Az első nagyobb csoportos hazaszállítás 2022 júliusban történt, amikor az anyák is jöhettek a gyerekekkel.

"Ezekben a táborokban még mintegy száz francia gyerek van, akik csak a sarat, a drótkerítést és az erőszakot ismerik" - állította kedden Marie Dosé, a fogolytáborokban lévő francia nők és gyerekek jogi képviselője. Szerinte "Franciaországnak megvan minden eszköze ahhoz, hogy kötelezze a gyerekek hazatérését, akiket az anyákkal együtt el lehetne szállítani iraki területre kiutasítás céljából, függetlenül attól, hogy ezt az érintett nők elfogadják-e vagy sem".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!