Franciaországban jóváhagyták az elnökjelöltek kampányköltségeit, de többeket szankcionáltak

Külföld, 2023.01.27

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását 1990 óta egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága intézi és ellenőrzi. A hatóság a tavaly tavaszi elnökválasztás 12 jelöltje közül 11 kampányszámláit tette közzé.

A 12. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, de ő vitatja a hatóság döntését, amely szabálytalannak ítélt meg több mint 300 ezer eurót a politikus kampányköltségeiből. A szuverenista jobboldali politikus az alkotmánytanácshoz fordult jogorvoslatért. Az összeg 12 busz bérlésére vonatkozik, amelyeket a vidéki kampányához használt.

A legjelentősebb szankciót, 200 ezer eurós pénzbüntetést Éric Zemmour bevándorlás- és iszlámellenes jobboldali jelöltnek kell befizetnie. A bizottság úgy ítélte meg, hogy mielőtt a volt publicista hivatalosan bejelentette elnökjelöltségét, a CNews hírtelevízió egyik vitaműsorának állandó vendégeként már megkezdte a kampányát. A bizottság azért is megbüntette Zemmourt, mert nem fizetett be 16 ezer euróra becsült jogdíjat az egyik kampányvideójához, s így engedély nélkül használt archív felvételeket a kampányában.

Emmanuel Macron államfőtől 100 ezer eurós költségtérítést vont meg a hatóság, mert az elnökjelöltséggel kapcsolatos információkat az elnöki hivatal Twitter és Facebook oldalán is közzétette, ami a CNCCFP szerint "közvetett előnyt" jelentett Macronnak, ami tilos. A szervezet nem hagyott továbbá jóvá egy fotósnak kifizetett 30 ezer eurós számlát, amelyet a bizottság szerint az elnöki pártnak, nem pedig az elnökjelöltnek kellett volna kifizetnie. Az államfő kampánystábja kiemelte: a kifizetett összegeknek alig 1 százaléka kapcsán emelt kifogást az ellenőrző hatóság.

A radikális baloldal elnökjelölt, Jean-Luc Mélenchon kapcsán "a tengerentúli hivatalos kampány utazási költségeinek" egy részét, 12 178 eurót nem hagyott jóvá a CNCCFP, miután ezek az utak Chilében és Szenegálban voltak. További 15 ezer eurót is megvont a jelölttől a bizottság, miután nem találta indokoltnak, hogy a jelölt 1,2 millió matrica nyomtatását számolta el.

A jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse 15 ezer eurós büntetést kapott, miután 11 terembérlés költségét nem tüntette fel a kampányszámláján.

A többi, 5 százaléknál kisebb támogatottságot elért jelölt közül négyre nem szabott ki semmilyen szankciót az ellenőrző bizottság.

A legalább 5 százalékos támogatottságot elért jelöltek akár 8 millió eurós összegben is kaphatnak visszatérítést a választási kampányuk költségeihez, míg az 5 százalék alatti eredményt elértek csak tizedennyit. A tavalyi elnökválasztás első fordulójában a 12 jelölt közül négy lépte át az 5 százalékos támogatottsági küszöböt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!