Független jelöltként szerezne újabb polgármesteri mandátumot Soós Zoltán Marosvásárhelyen

Külföld, 2024.03.13

Független jelöltként szerezne újabb polgármesteri mandátumot Soós Zoltán Marosvásárhelyen, aki szerdán este Új várost építünk! mottóval jelentette be jelöltségét.

Az erdélyi város elöljárója az egyik helyi étteremben, támogatói és a város neves román és magyar személyiségei körében közölte: ismét indul polgármesterjelöltként a júniusi romániai helyhatósági választásokon.

A román és magyar nyelven zajló rendezvényen több marosvásárhelyi személyiség is biztosította támogatásáról. Elhangzott: nem számít, hogy a város lakói románok, magyarok, romák vagy más nemzetiségűek, büszkéknek kell lenniük arra, hogy marosvásárhelyiek. Tetteiket a város iránti szeretet és tenni akarás kell vezérelje, ez kell, hogy a közös ügyük legyen.

Soós Zoltán beszédében emlékeztetett: négy éve, amikor először pályázta meg a polgármesteri tisztséget, a város stagnált, helyben toporgott, és az a szándék vezérelte, hogy jobb hellyé tegye. "Az eredmények látványosak, bár még csak az elején járunk: új várost építünk!" - fogalmazott, emlékeztetve, hogy húszéves lemaradást nem lehet rövid idő alatt pótolni.

Az eredmények között említette, hogy több mint másfélszorosára nőtt a város bevétele, az elnyert uniós támogatások összege többszöröse az eddiginek, megújult a közszállítás, megoldódott a szemételszállítás ügye, tanintézetek újultak meg. "Tempót váltottunk és szemléletet. Sokat fejlesztünk, de világos céllal, hogy biztonságos és élhető legyen a város. Új várost építünk, de a munkát még nem fejeztük be" - fogalmazott. Hozzátette: a nagy infrastrukturális beruházások, mint például a terelőút, több cikluson át tartó feladat, ezután következik.

"Ezért úgy döntöttem, idén is elindulok a polgármesteri címért, függetlenként ismét, de örömmel veszem mindenki támogatását, akik egyetértenek céljaimmal, legyenek azok pártok vagy civil szervezetek" - mondta Soós Zoltán.

Reményét fejezte ki, hogy a kampány a jövőre vonatkozó elképzelésekről fog szólni, "és nem a sértegetésekről", és figyelmeztetett, hogy "a múlt sötét árnyai" még mindig ólálkodnak, "a gyűlölet és a megosztás hangjai" ismét erősebbek - utóbbival a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) utalt.

"A tét nagyobb, mint négy évvel ezelőtt: akkor az volt, hogy elindulunk-e végre, most meg az, hogy továbbmegyünk előre vagy megtorpanunk" - fogalmazott Soós Zoltán, hangsúlyozva, hogy csak akkor fog nyerni a közös ügy, ha a marosvásárhelyiek kiállnak mellette.

Fő kihívója várhatóan a szintén függetlenként induló ismert szívsebész, Horatiu Suciu lesz, aki a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását élvezi. Bár Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei szervezetének elnöke korábban közös román jelölt állítását szorgalmazta, a helyi sajtó szerint Suciu indulását úgy jelentették be, hogy nem egyeztettek a többi párttal. Azóta a Szabad Emberek Pártja (POL) is nevesítette polgármesterjelöltjét.

Soós Zoltán 2020-ban független polgármesterjelöltként a magyar pártok támogatásával a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg, és a városnak hosszú évek után ismét magyar polgármestere lett.

A legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül a legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!