Független jogi szakértő is vizsgálhatja a Trump-házkutatás során lefoglalt iratokat

Külföld, 2022.09.05

A floridai bíróság elrendelte független szakértő kijelölését a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai rezidenciáján lefoglalt iratok átvizsgálásához, amellyel helyt adott a volt elnök ügyvédei kérésének, és elutasította az amerikai igazságügyi minisztérium érveit - közölték amerikai hírtelevíziók hétfőn.

A baloldali-liberális CNN és a jobboldali-konzervatív Fox News hírtelevíziók beszámolója szerint a bíró hétfőn hozta meg a döntést, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben kinevezendő független jogi szakértő is áttekintheti majd a dokumentumokat, és ez egyben ideiglenesen felfüggeszti az igazságügyi tárca Donald Trump ellen indított bűnügyi vizsgálatát is.

A korábbi elnök jogi képviselői augusztus végén fordultak a bírósághoz, amelyben az eljárás átláthatóságára és a házkutatás példátlanságára hivatkozva kérték a független képviselő kirendelését.

A Szövetségi Nyomó Hivatal (FBI) augusztus 8-án tartott házkutatást a Mar-a-Lago-i ingatlanban bírósági végzés birtokában és bűnügyi eljárás keretében. Az épületegyüttesben minősített dokumentumokat kerestek, amelyek Donald Trump elnöki időszakából származnak.

Az ügyben eljáró floridai szövetségi bíró múlt pénteken nyilvánosságra hozta a házkutatás során készített leltárt, amelyben az áll, hogy a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. A leltár alapján összesen mintegy 100 dokumentumon szerepelt a "bizalmas", a "titkos", vagy a "szigorúan titkos" minősítés.

A minisztériumi dokumentumokból kiderült, hogy a Mar-a-Lago-i rezidencián tartott augusztus 8-i házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték.

A gyanú szerint a volt elnök az alábbi bűncselekményeket követhette el a szövetségi szintű büntető törvények szerint: védelmi információk gyűjtése, továbbítása vagy elvesztése; rejtegetés, eltávolítás vagy megkárosítás; valamint iratok szövetségi nyomozás során történő megsemmisítése, megváltoztatása vagy meghamisítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!