G7-csúcs - Larry Kudlow és Peter Navarro élesen bírálja a kanadai kormányfőt

Külföld, 2018.06.10

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója és Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója élesen bírálta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt a G7-es csúcsértekezleten kifejtett álláspontja miatt.

Larry Kudlow a CNN hírtelevíziónak adott interjújában így fogalmazott Trudeauról: "valójában hátba döfött bennünket". Peter Navarro pedig a Fox televízióban arról beszélt, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban".

Kudlow az interjúban többször is "árulással" vádolta meg Trudeaut, aki az amerikai elnökkel történt megbeszélése után sajtóértekezletet tartott és közölte, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. A kanadai kormányfő fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. "A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk, hogy erőszakoskodjanak velünk" - fogalmazott.

Kudlow, "sekélyes játéknak" nevezve a sajtóértekezletet, elmondta: jelen volt Trump és Trudeau kétoldalú megbeszélésein, amelyeken a két politikus "nagyon jól megértette" egymást. "Nagyon közel álltunk ahhoz, hogy megállapodást kössünk az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodásról, de aztán távoztunk és ekkor Trudeau előhúzta ezt a belföldi használatra szánt sekélyes politikai attrakciót" - fogalmazott a gazdasági főtanácsadó.

Hozzátette: személy szerint kedveli Trudeaut, de szerinte a kanadai politikus a Trump elleni támadással "megpróbált politikai jópontokat szerezni" magának. "Trudeau hibázott. Vissza kell vonnia kijelentéseit" - szögezte le Larry Kudlow.

Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó még élesebben fogalmazott, amikor a Fox televízióban azt mondta: "külön helye van a pokolban bármely politikusnak, aki rosszhiszeműen folytat diplomáciai megbeszéléseket Donald J. Trumppal, majd távoztában megpróbálja hátba támadni őt".

A műsorvezető, Chris Wallace kérdésére, hogy vajon Donald Trump elnök osztja-e ezt a véleményt, Navarro azzal válaszolt: az elnöki repülőgépen ez volt a benyomás. A kereskedelmi főtanácsadó hozzátette: "valamennyi barátomnak Kanadában azt üzenem, hogy a modern kanadai történelemben ez volt az egyik legrosszabb politikai melléfogás egy kanadai vezető részéről". Majd leszögezte: a G7-es csúcs zárónyilatkozatának szövegtervezete "szocialista dokumentum" volt.

A csúcsértekezleten szokásosan kiadott zárónyilatkozat támogatását Donald Trump a kanadai kormányfő szerinte hamis állításai miatt vonta vissza. Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök azt írta: "Justin sajtókonferencián tett hamis kijelentései miatt, és mert Kanada nagy vámokat vet ki a mi amerikai farmereinkre, dolgozóinkra és vállalatainkra, arra utasítottam az Egyesült Államok képviselőit, hogy ne támogassák a zárónyilatkozatot". Az amerikai elnök szerint míg Trudeau a kétoldalú megbeszéléseken "nyájas és szelíd" volt, a sajtótájékoztatón "nagyon tisztességtelen és gyönge" vezetőnek mutatkozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!