G7-csúcs - Michel: a G7 országainak meg kell védeniük közös értékeiket és érdekeiket

Külföld, 2021.06.10

A G7 országainak meg kell védeniük közös értékeiket és érdekeiket, köztük a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, meg kell mutatniuk, hogy a szabad és liberális demokráciák a leginkább alkalmasak a kihívások kezelésére, a különböző fenyegetések, köztük a világjárványok visszaszorítására, valamint a gazdasági fellendülés védelmére - jelentette ki az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben.

Charles Michel a világ hét vezető ipari hatalom - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, továbbá az Európai Unió - csoportjának pénteken kezdődő, háromnapos délnyugat-angliai csúcstalálkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az összefogás számos kihívást jelentő területen szükséges, köztük az éghajlatváltozás, a globális egészségügyi kérdések, külpolitikai feladatok, valamint a társasági adózás.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben azt mondta, az oltóanyagok szellemi tulajdonjoga javasolt feloldásának kérdése várhatóan megjelenik a G7-es országok csúcstalálkozójának témai között. Kijelentette: a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának hangzatos feloldása nem jelent teljes megoldást az oltóanyag-ellátásra. A szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodás (TRIPS) már most is elegendő rugalmasságot kínál az oltóanyagok és a gyógyszerek szabadalmára. A tanácskozáson konkrét javaslatokra lenne szükség, például a vonatkozó tudás és ismeretek, a licencek önkéntes megosztásának támogatására, valamint a szabadalmak közös hasznosítására kölcsönösen elfogadott feltételek mellett - mondta.

Megjegyezte továbbá: legfontosabb, hogy mindenki a lehető leghamarabb be legyen oltva a koronavírus ellen. Az EU élen jár ennek megvalósulásában, ez idáig legkevesebb 270 millió adag vakcinát exportált, 100 millió adagot adományoz a év végéig, és egymilliárd eurót juttatott az afrikai beoltás megerősítésére.

Michel beszélt arról is, hogy az Európai Unió kész fellépni Kína és Oroszország agresszív magatartásával szemben, e tekintetben szívesen ajánlja fel támogatását Joe Biden amerikai elnöknek a kedden esedékes brüsszeli tanácskozás alkalmával. "Továbbra is kiállunk az emberi jogok és a jogállamiság védelme mellett Hongkongban és másutt" - mondta.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatban hangsúlyozta, a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fenntartása érdekében az együttműködési megállapodások minden pontját be kell tartani. A megállapodás teljes kerete létrejött és alkalmazandó - emlékeztetett. Ez elengedhetetlen az Ír-sziget békéjének fenntartása szempontjából is - hangsúlyozta. Szükség esetén az EU minden eszközt megragad érdekeinek érvényesítésére - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a Brexit-megállapodás kölcsönös betartása alapvető fontosságú, egyoldalú megoldásoknak nincs helye a partneri kapcsolatokban. Az egyezmény betű szerinti be nem tartása esetén az EU kész akár jogi természetű lépéseket is tenni - húzta alá.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette: a világjárvány okainak teljes kivizsgálására van szükség, ehhez teljes hozzáférést kell biztosítani a szükséges klinikai és egyéb forrásokhoz. "Rendkívül fontos, hogy megismerjük a koronavírus eredetét", a vírus származásának feltárása járulhat hozzá ugyanis a járvány legyőzéséhez és az esetleges jövőbeli járványokra való felkészüléshez - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!