G7-csúcstalálkozó - Macron és Trump szerint sem kapott megbízást a francia elnök, hogy Iránnal tárgyaljon

Külföld, 2019.08.25

Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, "közös üzenetet" megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott "hivatalos megbízást" a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.

Korábban egy francia diplomáciai forrás beszélt arról, hogy a G7-országok vezetői megbízták Macront, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át az iszlám köztársaságnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben

"Trump elnöknek igaza van. A G7 informális klub, nem adunk hivatalos mandátumot egyikünknek vagy másikunknak, ilyen nem létezik. Abban állapodtunk meg tegnap, hogy folytatjuk a cselekvést, mindenki a maga részéről - mondta sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki korábban az LCI hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy "közös üzenetet" fogalmaztak meg a résztvevők az iráni nukleáris kérdésről.

"Megegyeztünk arról, hogy mit fogunk mondani Iránról, közösen, a G7-eknek van üzenetük a céljainkról, és az a tény, hogy ezeket osztjuk, fontos részlet, segít elkerülni a megosztottságot, amely valójában mindenkit gyengít" - fogalmazott a hírtelevízióban vasárnap délelőtt Emmanuel Macron. "Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához. Közös üzenetben állapodtunk meg, ami az én szememben értékes, valamint egy akciótervről, amely lehetővé teszi valamelyest az álláspontok kibékítését" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök ezt követően bejelentette, hogy jóllehet támogatja Emmanuel Macron fellépését Irán irányába, az Egyesült Államok saját kezdeményezésekkel lép fel a kérdésben.

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!