TV műsor

G7-csúcstalálkozó - Peking elutasítja a Hongkonggal kapcsolatos nyilatkozatot

Külföld, 2019.08.27

A kínai vezetés határozottan elutasítja a G7-es országcsoport Hongkonggal kapcsolatos nyilatkozatát - közölte Keng Suang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking már többször jelezte, hogy Hongkong ügye csakis Kínára tartozik, és semmilyen külföldi szervezetnek vagy személynek nincsen joga beavatkozni.

A G7-es országcsoport a franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatában megerősítette a Kína és az Egyesült Királyság között 1984-ben létrejött, Hongkongra vonatkozó közös nyilatkozat fontosságát, és az erőszak elkerülésére szólított fel Hongkongban.

Keng úgy fogalmazott: a hongkongi demonstrációk és erőszakos események immár több mint két hónapja zajlanak, "súlyos csapást mérve" a hongkongi törvényes és társadalmi rendre, a gazdaságra, a lakosságra, valamint a város nemzetközi megítélésére, de Kína képes rendezni a saját problémáit. A szóvivő felszólította a G7-es országcsoportot, hogy "ne avatkozzon más dolgába". A kínai-brit közös nyilatkozatról pedig elmondta: annak végcélja Hongkong Kínához való visszatérése volt a brit gyarmati uralom alól. Ezt a dokumentumot semmilyen fél sem használhatja fel ürügyként arra, hogy beleszóljon Hongkong ügyeibe - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!