Gál Kinga: ha az EU polgárközeli szeretne lenni, meg kell hallania a nemzeti kisebbségek hangját is

Külföld, 2021.06.01

Ha az Európai Bizottság valóban polgárközeli szeretne lenni, akkor meg kell hallania a nemzeti kisebbségek hangját is - hangsúlyozta Gál Kinga a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott keddi sajtóközleményében.

A képviselő, aki egyben Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke, az ülésre meghívta Dubravka Suicát, az Európai Bizottság alelnökét, az Európa jövőjéről szóló konferencia programfelelősét hívta meg.

"A mai ülés lehetőséget teremtett az eszmecserére arról, hogy az európai hagyományos nyelvi és nemzeti kisebbségei hogyan vehetnének részt az Európa jövőjéről szóló konferenciában - szögezte le az ülés kapcsán Gál Kinga.

Elmondása szerint a munkacsoport tagjai annak szerettek volna hangot adni, hogy a konferencia számára elengedhetetlen annak a több mint 50 millió európai polgárnak a meghallgatása, akik valamilyen hagyományos nemzeti vagy nyelvi közösséghez tartoznak.

Gál Kinga kérdést intézett Suicához az európai polgári kezdeményezéseket illetően is, mivel nemrégiben két olyan témájú kezdeményezés érte el az egymilliós támogatói küszöböt, amelyek felkérik a bizottságot, hogy kezdeményezzen jogszabályt az európai őshonos kisebbségek védelmében.

"Sajnálatos, hogy a Minority Safepack minden egyes jogszabályjavaslata elutasításra került a bizottság által. Felháborító, hogy miközben a testület folyamatosan hangoztatja polgárközeliségét, egyszerűen elfordítja a fejét, amikor ezt a gyakorlatban kellene valósítani. Ezáltal pedig a polgárok elveszítik az EU-ba vetett bizalmukat" - összegezte a képviselő.

A május második hetében elkezdődött, egy éven át tartó Európa jövőjéről szóló konferencia sorozat célja, hogy az állampolgárok nagyobb szerepet kapjanak az EU jövőbeli politikájának és ambícióinak alakításában. A rendezvénysorozat részeként az uniós intézmények, a tagállamok, a helyi önkormányzatok, valamint az uniósállampolgárok is megoszthatják véleményüket az erre kialakított fórumokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!